Kristalltorget i Solberga har varit något av ett sorgebarn i åratal. Lokaler har gapat tomma och folklivet har gått på sparlåga. Men sedan ett par år tillbaka försöker engagerade Solbergabor göra torget levande igen.

– Vi har tryckt på Stockholmshem om de tomma lokalerna, ihop med hyresgästföreningen. Det var vi som föreslog att ett kafé skulle öppnas i en av dem. Så blev det också, säger Lisbeth Hyvönen, medlem i arbetsgruppen Ett levande Kristalltorg.

Mitt i träffar henne och flera andra Solbergabor i kaféet Kristallen, inrett med gammaldags möbler och äldre fotografier från området. Här finns Marie Järvås från odlarföreningen, Christer Bertling från Solberga bollklubb, Sonja Sigge från hyresgästföreningen Kristallskon och Renée och Leif Stockling från Solberga-Brännkyrka PRO.

Ett hårt slag

De är alla arga och besvikna. Orsaken är att Stockholmshem hyrt ut butikslokalen i torgets ena hörn till Elektriska Svea. Det berättar att det är ett hårt slag för deras strävan att få till en samlingslokal där Solbergabor kan träffas, hålla möten och ha aktiviteter.

– Vi fick veta det i slutet av december och blev chockade. Vi hade haft en dialog med Stockholmshem om att få hyra lokalen och hade fått klara signaler om att det var möjligt, säger Sonja Sigge.

Hon berättar att Stockholmshem uppmanat föreningarna att gå samman i en paraplyförening för att kunna vara en hyresgäst hos bostadsbolaget. Det arbetet var i hamn när beskedet kom att lokalen, som stått tom i 16 år, nu har hyrts ut.

– Stockholmshem har kört över oss helt och hållet. Man lovar en sak och gör en annan, säger Christer Bertling.

Delar inte bilden

Den bilden delar inte Stockholmshem, som väljer att svara på Mitt i:s frågor via mejl. I det förklarar bolaget att man inte delger andra när man förhandlar med en tilltänkt hyresgäst (Elektriska Svea).

"När vi fick föreningarnas projektidé hade vi precis tecknat avtal med Elektriska Svea om att hyra lokalen. Så snart vi kunde återkopplade vi till föreningarna att vi uppskattar deras engagemang för området, att vi tycker att de har en bra projektidé och att vi gärna tittar på andra alternativ", skriver kommunikatören Hanna Apolo Grön.

Två andra alternativ

Bostadsbolaget har erbjudit två alternativ. En av de två lokalerna är 62 kvadratmeter, vilket gruppen tycker är på tok för litet. Den andra är större men ligger ett par kilometer bort. Gruppen ska titta på den men menar att idén med att skapa ett levande torg i det snabbt växande Solberga då försvinner.

På Stockholmshem menar man dock att Elektriska Svea kommer att skapa liv, med showroom och reparationer av lampor.

"Precis som hyresgästföreningen vill vi levandegöra Kristalltorget och är nu glada att kunna meddela att alla Stockholmshems lokaler vid torget är uthyrda", skriver Hanna Apolo Grön.

Men gruppen anser att man blivit sviken.

– Det här är ett sätt att knäcka engagerade människor som har bra idéer, säger Marie Järvås.