Stockholmspäronen är äldre än andra päron i landet. Foto: Mostphotos

Stockholmsföräldrar äldre än andra – då får vi första barnet

När stockholmarna får sitt första barn varierar i länet. Danderydsfarsorna och Lidingömorsorna är äldst. Papporna i Nykvarn och mammorna i Nynäshamn är däremot yngst.

  • Publicerad 04:50, 27 dec 2019

När stockholmarna får se konturerna av en liten bebis på en ultraljudsbild för första gången varierar mellan kommunerna i länet – det skiljer nästan fyra år mellan de yngsta och äldsta förstagångsföräldrarna.

Stockholms äldsta nyblivna föräldrar finns i Danderyd och på Lidingö. Enligt statistik som Region Stockholm tagit fram är Danderydsfarsorna i genomsnitt 33,9 år gamla medan morsorna på Lidingö är 32 år när de får sitt första barn.

Stockholmspäronen äldre

Att stockholmarna väljer yrkeskarriär före familjeliv är så klart en sanning med modifikation. Men faktum är att de nyblivna föräldrarna i länet är äldre än i övriga landet.

Papporna i Stockholm är i snitt 33,1 år och mammorna 30,9 år när det får sitt första barn. Medelåldern i Sverige är 31,7 respektive 29,4 år.


Så gamla är de nyblivna föräldrarna i din kommun

Tabellen visar hur gamla mammorna och papporna i din kommun är när de får sitt första barn.

Källa: Demografirapporten, Region Stockholm


Får barn allt senare

De senaste 15 åren har åldern för att bli förälder för första gången varit relativt konstant. För kvinnornas del har de allra flesta i landet blivit mamma vid 29 års ålder.

Men nu verkar det som om det konstanta mönstret bytt färg och nyblivna föräldrar tenderar att bli äldre för varje år som går.