Prisbelönta bagare. Fr vänster: Paul Florian Ficard, Alexander Pelli, Montadar Kanbar. Foto: Läsarbild Fotograf Håkan Ivarsson

Stockholmsbagaren Alexander är årets bagare 2019

Söderortsbon Alexander Pelli jobbar på Bageri Petrus i Stockholm och kan sedan idag titulera sig Sveriges bästa bagare. När finalens sex timmar långa baktävling var över var det hans bullar som imponerat mest på juryn. Bronspengen gick till Tenstabon Montadar Kanbar.

  • Publicerad 19:12, 14 mar 2019

Sveriges sex främsta bagare gjorde upp i finalen i tävlingen Årets bagare, även kallat SM för professionella bagare. På sex timmar bakade deltagarna totalt 160 bakverk var – allt från bullar, till croissanter, till årets hemliga moment: knäckebröd.

När sista degen var satt var Alexander Pelli, som bor i Hammarbyhöjden, den som imponerat mest på juryn. Hans bullar fyllda med bergamottkräm, toppade med nougatinedekor och apelsinblomssockerlag, och hans fullkornsrika surdegsbröd på dinkel, råg och vete föll den kräsna juryn väl i smaken.

– Det känns jättebra, verkligen. Som att man fått tillbaka nånting av alla timmar man lagt ner. Det har varit intensiv träning och många sena kvällar sista tiden, så det är skönt att det burit frukt, säger Alexander Pelli.

Intensiv var också själva tävlingen. De 160 olika typerna av bakverk skulle fram under tidspress och inför publik.

– Den första halvtimmen under första dagen kände jag mig väldigt pressad. Men idag, på det långa passet, hade jag lugnat ner mig och fokuserade bara på mig själv. Jag stängde ute allt runtomkring, publiken och vad de andra deltagarna höll på med, säger Alexander Pelli.

Wienerbrödet kronan på verket

I juryns motivering prisas Alexander för sitt nyskapande och för att han gjort yrket till ”en fusion mellan bageri och konst”. Bland annat gjorde Alexander ett stort knäckebröd där tanken var att använda det till att servera mat, till exempel en biff tartar.

Vilket bakverk tror du var det som vann över juryn?

– Svårt att säga, men det jag är mest stolt över är wienerbrödet. Både det visuella och smakmässigt. Den skulle jag nog säga vägde tungt.

Hur ska du fira ikväll?

– Jag kommer fira med min fru i helgen. Hon har lagt en flaska bubbel på kylning.

Så det blir inget knäckebröd? 

– Haha, nej inte ikväll, säger Alexander Pelli.

Bronset till Tenstabo

Det var dubbelt Stockholmskt på prispallen. Bronsmedaljen gick till Tenstabon Montadar Kanbar som jobbar på Bullar & Bröd i Stockholm. När Mitt i träffade honom inför tävlingen var han hoppfull om sina chanser till medalj.

– Jag tävlar inte för att vinna men det är klart att jag hoppas på en pallplats. Det stärker självförtroendet, sa han då.