Meet the new boss, same as the old boss. Hårdgranskningen av tobakshandlare ser ut att landa på Socialförvaltningen och Carina Cutlips bord. Foto: Privat/Mikael Andersson

Stockholms tobakshandlare hårdgranskas

Tobaksförsäljare ska prövas på samma sätt som krögare som säljer alkohol. För att klara den nya arbetsbelastningen kommer Socialförvaltningen att nyanställa en hel avdelning. Och det snart.

  • Publicerad 20:00, 19 mar 2019

En hel del handlar kommer inte att komma igenom nålsögat.

Den nya tobakslagen kickar in den 1 juli. Efter det ska alla som säljer tobak och e-cigaretter synas i sömmarna precis som restauranger som säljer alkohol: samma regelverk, samma riktlinjer.

– Det nya tobakstillståndet kommer att sluta med förskräckelse för många. En hel del handlar kommer inte att komma igenom nålsögat. Men folk röker mindre och i Stockholm finns det en överetablering av tobaksister som inte finns ute i landet, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen, som vägleder kommunen inför den nya lagen.

Nya förbudet kan göra hela gator rökfria

Handlarnas register hos polisen, kronofogden och Skatteverket kommer att granskas tre år tillbaka i tiden.

Är man dömd för våld och narkotika går man bort och får inte längre kränga tobak och elektroniska cigaretter. Detsamma gäller kriminalitet där alkohol varit inblandat, och ekonomisk brottslighet.

I Stockholms kommun rör det sig om totalt 1 100 butiker, 40 partihandlare och 300 restauranger.

Ska anställa ett 15-tal tjänstemän

Exakt hur allt ska organiseras med ansökningar, prövningar och kontroller är ännu väldigt långt ifrån klart, trots att de nya reglerna bara är fyra månader bort.

Avgifter och riktlinjer ska klubbas av politikerna i kommunfullmäktige, medan själva organisationen blir ett förvaltningsbeslut.

Mest troligt kommer ansvaret att hamna på Socialförvaltningens tillståndsenhet, som redan kontrollerar spriten. Där är Carina Cutlip chef.

– Vi räknar med att anställa 10-15 personer för att klara det här. Det blir en helt egen del, tobaken, säger hon.

I partihandlarnas stora lager finns enligt henne en stor chans för smuggelcigaretter, något man till exempel kommer att satsa extra på.

"Läge att dra igång"

Cutlip säger att det är en rimlig lösning att de får ansvaret. De har kompetensen, tycker hon:

– Vi har redan koll på 2 200 serveringsställen som det är, så 1 100 ytterligare försäljare ska vi nog få rull på i tid. Men det är läge att dra igång nu.

Själva tillsynen av tobakshandlare, alltså kontrollbesök, ligger idag på stadsdelarnas förvaltningar. Carina Cutlip förklarar att det finns förslag om att centralisera och flytta även det arbetet till Stadshuset, men inget är beslutat än.

GBG tar 9 000 kr per tillstånd

Inga extra budgetpengar kommer att skjutas till från kommun eller stat. Precis som med alkoholtillståndet är det tänkt att det ska vara finansierat av försäljarna själva, då de betalar för varje prövning och tillsyn.

Prislappen har inte bestämts av Stockholms politiker ännu.

– Men i Göteborg vet jag att de satt 9 000 kronor för bara prövningen, säger Cutlip.

Handlare rasar över nytt rökförbud