Wafa Issa, verksamhetsområdeschef för barn och unga, ser fram emot att öppna upp verksamheten i Husby. Foto: Anna Z Ek

Stockholms Stadsmission startar verksamhet i Husby

En meningsfull mötesplats för barn, unga och deras familjer, samt en råd- och stödverksamhet för vuxna med målbilden att etablera sig i det svenska samhället. Det är målet när Stadsmissionen öppnar i Husby.

  • Publicerad 12:09, 9 jun 2021

Den 7 juni öppnar Stockholms Stadsmission upp verksamheter i lokaler på Bergengatan 10 i Husby.

Tanken är att kombinera två koncept som finns sedan tidigare; "Unga Station" och "Källan", där både barn och deras familjer samt vuxna utan barn är målgrupperna.

– Vi har sett ett behov av att utöka våra verksamheter i Järva. Genom att sprida ut oss geografiskt ännu mer hoppas vi kunna öka tillgängligheten och samtidigt samverka med befintliga aktörer i området, för en mänskligare stad, säger Wafa Issa, verksamhetsområdeschef för barn och unga.

Lek. Verksamheten i Husby kommer bland annat anordna roliga aktiviteter för barn, samt ge råd och stöd till deras föräldrar. Foto: Anna Z EK

Två olika verksamheter

Unga Station, som redan finns i Tensta, i Vårberg och på Södermalm, fokuserar på att stötta och gemenskap till barnfamiljer. Här kan föräldrar få samtalsstöd och ekonomisk rådgivning, samtidigt som det även erbjuds roliga aktiviteter, kollon och annat.

– Unga Station har funnits i Tensta sedan 2014 och etablerat ett otroligt fint förtroende där, så vi ser fram emot att göra samma resa i Husby, säger Wafa Issa.

Källan är en verksamhet som sedan tidigare finns i Flemingsberg och som riktar sig till vuxna, framför allt de som vill etablera sig i det svenska samhället.

De ger bland annat information om hur svenska samhället fungerar, anordnar gruppaktiviteter samt erbjuder stöd i kontakt med myndigheter och juridisk rådgivning.

Enligt Wafa Issa använder Källan sig av en interreligiös och interkulturell dialog och metod, som innebär att man ser människors religiösa och existentiella tro som en stark resurs i det sociala rättighetsarbetet.

– Källan har som uppdrag att genom existensiell hälsa stärka egenmakten hos individen, och möjliggöra för deltagare att själva skaffa sig en skälig levnadsstandard och god hälsa, säger hon.

Det hela öppnar i nyrenoverade lokaler om 400 kvadratmeter, anpassade till verksamheterna.

Varierade öppettider

Personalen består bland annat av jurister, socionomer, statsvetare, beteendevetare, socialpedagoger och förskollärare.

Öppettiderna kommer variera, men både dagar, kvällar och helger är aktuellt.