Stockholms stad har fallit 101 placeringar på fyra år på rankingen för företagsklimat. Foto: Carlos Montecinos

Stockholms stad störtdyker på företagsrankning

Stockholms stad har de senaste fyra åren dykt på Svenskt näringslivs rankning av företagsvänliga kommuner. Något som får handelskammaren att se rött. – Det är en pinsamt låg placering, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.

  • Publicerad 10:00, 2 okt 2018

Svensk näringsliv presenterade på tisdagen sin årliga kommunrankning för företagsklimat. Den visar att Stockholms stad ligger på plats 123 av 290 kommuner i Sverige. Samma som ifjol.

För fyra år sedan låg Stockholm på plats 22.

Handelskammaren rasar

Kommunen har alltså gjort ett tapp på 101 placeringar på fyra år. Något som Stockholms handelskammare var snabba att reagera på.

– Stockholm tävlar främst mot andra framgångsrika storstadsregioner och nu riskerar vi att bli omsprungna. Oavsett vilka partier som till slut bildar en ny styrande majoritet så måste näringslivsklimatet förbättras, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare, i ett pressmeddelande.

Handelskammaren lyfter fram att företagen i Stockholm rankar attityden från stadens politiker gentemot företagande lågt. Stockholm stad hamnar där på plats 265 av 290 kommuner. Det är nästan sämst i landet.

Politiken: ”Inte en seriös undersökning”

Men politiker i Stockholms stad slår i från sig och riktar i stället kritik till rankingen.

– Undersökningen är inte seriös. Det är orimligt att jämföra stora och små kommuner på det här sättet. Vi hamnar väldigt lågt på kategorier där vi borde hamna högt som till exempel tillgång till kollektivtrafik och flyg. Där hamnar Stockholm på samma nivå som Vingåker. Ett tydligt bevis på undersökningens tafflighet, säger det biträdande finansborgarrådet Stefan Hansson (S).

Andra kommuner i länet

Nummer ett på Svenskt näringslivs lista över Sveriges mest företagarvänliga kommun ligger Solna.

Nästbästa kommuner från Stockholms län är Sollentuna på plats 5, Sundbyberg på plats 11 och Danderyd på plats 12.