Bort med gamla ord och in med nya mer neutrala. Foto: Direktpress

Stockholms stad rensar språket – inför könsneutrala ord

App, app, app. Det heter inte byggherre. Det heter byggaktör. Ålderdomliga uttryck ska städas ut när stadsbyggnadskontoret knegar på för att bli mer könsneutralt.

  • Publicerad 11:20, 31 maj 2017

Hela samhället är marinerat i ojämställdhet, även vi

Mer specifikt gäller det att stadsbyggnadskontorets detaljplaner ska bli könsneutrala. Otidsenliga ord stämplade med kön ska ut, jämställdhet ska in, som Mitti var först med att rapportera om här.

Det handlar inte om ett förbud utan om att tjänstemän... förlåt, tjänstepersonerna föreslås skippa de dammigt manliga benämningarna, och istället lyfta mer neutrala ord när de plitar ner sina planer.

Som till exempel tjänsteperson. Eller jungfrulig mark.

Hen är första tjänsteperson att skriva "hen"

Anledningen till det här är stadsbyggnadskontorets planavdelning sedan förra året har i sin budget att göra just detaljplanerna mer jämställda.

– Hela samhället är marinerat i ojämställdhet, även vi. Det här är exempel på ord som reflekterar det, och de utgör ingång för en diskussion, säger Miriam Nordfors, som jobbar med jämställdhetsfrågor på stadsbyggnadskontorets planavdelning.

Miriam Nordfors poängterar att det inte gått ut något "dekret eller förbud" till kontorets anställda om det här, utan att det är väldigt informellt.

Så påverkas Fredhällsparken av nya fotbollsplanen

– Vi har bara pekat ut ord som det går att vara extra uppmärksam på. Vi har inget behov av en språklig analys. Vårt huvudfokus är att göra detaljplaner och planera stad där det går att leva jämställt.

Är det här så viktigt egentligen, är det inte bara ord?

– Språket vi använder befäster strukturer och normaliserar ojämställdhet. Som byggherre. Om du bara använder det ordet så ser du framför dig en farbror på ett bolag som bygger hus. Jag kan till exempel inte se mig själv ha en framtid som byggherre. Det är viktigt att bilden inte stänger ute människor.

Ord som bör bytas ut

Byggherren som bygger hus --> byggaktör

Elvamannaplan för fotboll --> elvaspelsplan

Jungfrulig mark, alltså mark utan byggnader --> obebyggd mark

Tjänsteman, alltså icke politiskt tillsatta personer i stadens tjänst --> tjänsteperson

Visa merVisa mindre