Fakta

Detta har hänt kring skolplattformen

1.

Lagom till höstterminen 2018 lanserades Skolplattformen av Stockholms stad. Projektet startade 2013 och är en IT-lösning för alla skolformer i staden där all information samlas på ett och samma ställe.

Tanken är att elever, föräldrar och personal ska kunna logga in och ta del av scheman, allmän information och nyhetsbrev. Andra funktioner är frånvaroanmälning och betygsrapportering.

2.

Men problemen har varit många sedan lanseringen. Det har inte fungerat att logga in i tjänsten och funktioner som frånvaroanmälning har legat nere. Något som DN tidigare rapporterat om.

Dessutom har flertalet användare har klagat på att plattformen är krånglig och mycket långsam att använda.

Stockholms nya, svindyra skolplattform sågas

3.

Hela projektet har budget på 695 miljoner kronor enligt beslut i kommunfullmäktige. Just nu uppgår den totala kostnaden till 650 miljoner och väntas landa på omkring 675 miljoner enligt Stockholms stad.

Visa merVisa mindre

Stockholms skolplattform – lika dyr som Wikipedia

Stockholms stads nya digitala plattform för skolor har utsatts för hård kritik. Dels eftersom den fortfarande inte fungerar fullt ut, men också på grund av den höga kostnaden. Budgeten på 695 miljoner kronor är lika mycket som det kostar att driva den globala internetjätten Wikipedia.

  • Publicerad 17:21, 8 okt 2018

Stockholms stads jätteprojekt Skolplattform Stockholm har kantats av problem sedan lanseringen i höstas.

Projektet har en budget på 695 miljoner kronor och vid sidan av flera tekniska problem har kritiska röster även höjts om den höga kostnaden.

En av dem är Peter Hedenskog i Aspudden.

Han har mångårig erfarenhet som IT-utvecklare för konsultbolag och jobbar just nu på Wikimedia foundation, den amerikanska organisationen som driver online-uppslagsverket Wikipedia, en av världens största webbsajter.

Årsutgiften för internetjätte lika stor

För att sätta in summan i ett sammanhang har han gjort en jämförelse med den egna arbetsgivaren.

Den totala kostnaden för att driva internetjätten Wikipedia under ett år är nämligen 76,8 miljoner dollar. En summa som motsvarar cirka 696 miljoner kronor, endast en miljon mer än budgeten för Skolplattformen.

– Och då får man tänka på att det innefattar allt som behövs för att driva en global organisation. All personal, allt tekniskt, servrar och lokaler. Inte bara IT, säger Peter Hedenskog.

Peter Hedenskog har sett Skolplattformen både som förälder och IT-utvecklare, och han riktar hård kritik till projektet. Foto: Myleen Hollero.

Han har själv barn i skola inom Stockholms stad och därför kommit i kontakt med Skolplattformen. Han bekräftar funktionsproblemen och tycker dessutom att utformandet varken är pedagogiskt eller genomtänkt.

Men det är kostnadsfrågan han återkommer till.

– Det är en sak att programmet är helt värdelöst. Men även om den kostat tio gånger mindre och dessutom fungerat hade jag velat se var alla kostnader gått till. Det här priset alltså. Det är en fantasisumma.

Det här priset alltså. Det är en fantasisumma

Peter Hedenskog, förälder och IT-anställd inom Wikipedia

Staden försvarar kostnaden

Nu, snart två månader in på höstterminen har flera tekniska problem åtgärdats enligt Stockholm stad, men arbetet pågår och prognosen för en fullt fungerande plattform är först till efter nyår.

– Vi vill inte ha några quick fix utan jobbar för att ta fram lösningar som kommer hålla och då tar det lite längre tid, säger Johanna Engman IT-direktör i Stockholms stad.

Men kostnaden, är den rimlig?

– Det är en svår fråga, allt är ju relativt. Projektet har tagit många år att utveckla och plattformen består av många delar. Det kommer ju fortsatt inte heller att kosta såhär mycket att driva plattformen så jag tycker jämförelsen med Wikipedia inte riktigt funkar, säger hon.

Johanna Engman, IT-direktör i Stockholms stad tycker summan för projektet är rimlig. Foto: Lieselotte van der Meijs/Stockholms stad

Hon berättar vidare att uppdelat på de 140 000 eleverna och 23 500 medarbetarna blir kostnaden per person 4 000 kronor.

– Då kan man fråga sig om det är en rimlig kostnad eller inte. Och jag landar i att jag tycker det.

Namnet var redan upptaget

Ett ytterligare problem för staden är att det sedan tidigare redan finns ett företag registrerat under namnet Skolplattformen.

Företaget erbjuder sedan 2013 en nationell IT-tjänst för skolvärlden under samma namn och har även en app till telefoner som heter just Skolplattformen.

Sammanträffandet har gjort att många föräldrar och elever – som försökt använda Stockholms stads tjänst – blandat ihop de båda plattformarna.

– Vi visste från början att det här företaget fanns. Men de hade inga anställda och ingen synlig verksamhet vilket gjorde att vi bestämde oss ändå för att använda samma namn, säger Johanna Engman.

Men så som situationen blivit, hur ska det lösas?

– Vi har en dialog med det här företaget, men mer än så vill jag inte kommentera frågan just nu.

Fakta

Kritiken på sociala medier

Flertalet kritiska kommentarer har riktats mot Skolplattformen över sociala medier. Här är några av dem:

Skärmbilder: Twitter.