Stockholms skolor har lagt miljonbelopp på utbildningar mot pågående dödligt våld. Foto: Mostphotos

Stockholms skolor tränar för att möta dödligt våld

Stockholms stad satsar mest av kommunerna att utbilda skolpersonal att möta pågående dödligt våld, enligt en undersökning av SVT. Tv-programmet Veckans brott visar hur skolpersonal övar för att skydda sig och eleverna.

  • Publicerad 13:27, 11 dec 2019

SVT Nyheter har gått igenom säkerhetsutbildningen för personal i kommunala grundskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö de senaste tre åren.

Stockholms stad satsar mest på utbildningar, enligt SVT. Personalen på alla skolor i Stockholms stad ska gå en utbildning. Företag tränar skolorna under en heldag, bestående av teori och praktiska övningar, för att bemöta pågående dödligt våld.

19 grundskolor i Stockholms stad har lagt nästan en miljon kronor på 33 utbildningar, visar SVT:s granskning.

Paula Hammerskog, trygghetsdirektör på den privata skolkoncernen Academedia, är en annan av skolorna som satsat på utbildningar.

– Skolans erfarenhet är att utbildningarna skapat trygghet. Folk tyckte att det var skönt att någon äntligen pratade om det här, säger hon till SVT.

I SVT-programmet Veckas brott på torsdag 12 december visas ett reportage där skolpersonal övar för att bemöta dödligt våld.

Hösten 2015 inträffade en skolattack i Trollhättan. Tre personer dog och en skadades allvarligt. Efter attacken tog fler privata säkerhetsföretag fram kurser som erbjöds skolorna.