För att alla elever ska få den utbildning som de har rätt till, trots pandemin, har regeringen beslutat att förstärka det statliga stödet till kommunerna med en miljard kronor i år.

Totalt går 83,7 miljoner av statsbidraget till Stockholm där gymnasieskolorna får den största pengen per elev. Både fristående och kommunala gymnasium får 880 kronor extra per elev. Grundskole- och förskoleelever får 335 kronor.

– Pengarna ska riktas till dem som framför allt behöver stöd och det är gymnasieeleverna. De har dragit det tyngsta lasset med distansundervisning, mer eller mindre, i ett års tid, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Extra chans att läsa upp betyg

Formellt tas ett fullmäktigebeslut om hur skolmiljonerna ska fördelas först i maj, men redan nu vill skolborgarrådet att rektorerna börja använda pengarna efter eget huvud. Det är bråttom att växla upp stödet inte minst till de ungdomar som snart tar studenten, anser hon.

En extra chans att läsa upp betyg eller att göra om ett prov, en förstärkt elevhälsa och en mer tillgänglig studie- och yrkesvägledning är några faktorer som Isabel Smedberg-Palmqvist tror kan göra skillnad.

–  Många gymnasieungdomar upplever att det har varit ett tufft år och det är många elever som inte mår så bra nu och som känner en oro för sin framtid. Där behöver skolorna göra allt de kan för att stötta, säger hon.