Stockholms skejtelit tävlar när Sollentuna Skatepark firar 10 år

Efter att ha skuffats runt i kommunen fick Sollentunas skejtare en egen fast hemvist då skateparken vid Sollentunavallen invigdes för tio år sedan. Värt att fira tycker ett gäng Sollentunaskejtare som ordnar en tävling med karnevalkänsla nästa lördag, den 21 september.

  • Publicerad 19:11, 11 sep 2019

– Vi är ett gammalt gäng som har varit här sedan parken byggdes. Den betyder väldigt mycket för oss, vi har vuxit upp här. Många av dem som åker här i dag var med då, för tio år sedan, och såg till att parken byggdes, säger Dani Lind som började åka som 10-åring för tio år sedan.

Åren innan hade Sollentunas skejtare först byggt en skejtpark på egen hand i Häggvik. Den revs av kommunen av misstag. En ny skatepark byggdes vid Rudbeck, men även den revs kort därefter.

– De hade råkat bygga den rakt under en elledning, säger Dani Lind.

Lokala företagare sponsrar

Men skejtparken vid Sollentunavallen har fått vara kvar i tio år och den 21 september är det alltså jubileumsfirande.

Felix Thurfjell och Dani Lind lärde känna varandra för några år sedan då Felix började åka skateboard i parken vid Sollentunavallen. Foto: Åsa Sommarström

– Vi har samlat ihop 16 000 kronor i prispengar. Lokala små företag som Padella, Naked Juice Bar, frisören i Stinsen, Elite by Sauvko och flera andra har verkligen ställt upp och sponsrat. Tack vare dem kan vi locka många av Stockholms bästa skejtare till tävlingarna, säger Felix Thurfjell som lärde känna Dani Lind i Sollentuna Skatepark för några år sedan.

Vill ha karnivalkänsla

Det blir en huvudtävling, en ”bästa trick”-tävling och en hastighetstävling som hålls i pumptrackbanan intill. Dessutom blir det live-DJ, foodtrucks, kiosk och sockervadd, berättar Dani Lind.

”Vi har bjudit in skejtare från hela Stockholm och kommer att ha tävlingar både för juniorer och seniorer”, säger Dani Lind. Foto: Åsa Sommarström

– Vi vill ha lite karnevalkänsla. Innan tävlingarna ska vi städa parken, ta hit bänkar och fixa en massa annat. Det är ett stort engagemang, men ska det hända något så får vi se till att fixa det själva.

”Vi kan vara seriösa”

Sollentuna har en stor skateboardscen berättar Dani Lind, och för ett par månader sedan startades Sollentuna Skateboard Förening.

– Vi har startat skateboardlektioner för barn och hade en skateboardskola i somras. Skejtare får ofta fel stämpel. Med föreningen vill vi visa att vi kan vara seriösa, säger Dani Lind.

Hoppas på större inflytande

En annan anledning är att öka möjligheterna till inflytande. Dani Lind tar upp pumptrackbanan som ett exempel på när kommunen brast i dialog.

– Den bara kom hit helt plötsligt, utan att vi hade önskat det. Nästan ingen använder den. Den gör ju ingen skada, men de pengarna kunde ha använts bättre om de hade pratat med oss först.

Läget ovanför Vallen är perfekt

Skateparkens läge ovanför Vallen är perfekt tycker Dani Lind och Felix Thurfjell.

– Det är lite avskilt, ingen stör. Och kommunikationerna är bra med 607:an här uppe. Enda problemet är väl grus och stenar som rullar ner från backen, de har man ramlat på många gånger, säger Felix Thurfjell.

”Skateboard är en väldigt kreativ grej, man kan göra allt möjligt”, säger Dani Lind. ”Det är mansdominerat men inte macho. Tvärtom är det väldigt bra stämning här, mycket vi-känsla”, säger Felix Thurfjell. Foto: Åsa Sommarström

– Men föreningen ska ansöka om pengar för ett litet skydd som stoppar gruset, säger Dani Lind.

Tävlingarna under jubileumsdagen den 21 september börjar klockan 13.

Hur många kommer tror ni?

– Oj, svårt att veta. Kanske mellan 100 och 200. Hoppas bara att det inte regnar. Är det för dåligt väder flyttar vi det till dagen efter, säger Dani Lind.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

"En prioriterad fråga"

Nyheter Thunes (M) lovar att Alliansen är fortsatt positiva Anledningen till att kommunen drog i bromsen när det gäller Norrvikens sjösportcenter under hösten i fjol var att de anbud som hade kommit in översteg budgetramen, förklarar kommunstyrelsens...lördag 23/1 9:20

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15