Återgår. Högstadieelever i Stockholm har fått distansundervisning sen den 11 december men på måndag fylls klassrummen återigen med elever, uppger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L). Foto: Sacharias Källdén & Michael Andersson

Stockholms högstadieskolor öppnar igen på måndag

När vårterminen startar öppnar Stockholm stads högstadieskolor som vanligt igen men gymnasieeleverna fortsätter med distansundervisning ytterligare två veckor.

  • Publicerad 16:14, 7 jan 2021

Stockholms högstadieelever fick avsluta höstterminen hemma med distansundervisning på grund av smittspridningen i länet. Men på måndag, när jullovet är slut, kommer de kommunala högstadieskolorna att öppna igen som vanligt, trots dagens besked från regeringen att även högstadier får ha distansundervisning för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken.

Distansundervisning kan återinföras

Någon rekommendation att bedriva all undervisning för högstadiet på distans har inte kommit från smittskyddsläkaren i Stockholm eller från Folkhälsomyndigheten, uppger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

– Vi fortsätter att följa deras rekommendationer så ändrar de sin bedömning ändrar vi också vår men som det ser ut nu så blir det skolstart på måndag, säger hon.

Hon välkomnar ändå att staden nu ges möjlighet att ta beslut om distansundervisning även för högstadieeleverna och öppnar för att det kan krävas olika lösningar för olika skolor.

– Vi har över 140 grundskolor i Stockholm och det ser väldigt olika ut. Det kan finnas skolor där man kan behöva gå på distans, till exempel om man får smittspridning eller om arbetsmiljön kräver det. Trängsel i kollektivtrafiken kan också vara ett skäl att ha distans några timmar på förmiddagen till exempel, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Gymnasiet fortsätter på distans

Stadens gymnasieskolor fortsätter med distansundervisning till och med den 24 januari, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Därefter hoppas skolborgarrådet att ett mer långsiktigt besked kan komma om vårens undervisning.

– På gymnasieskolorna finns ett fungerande arbetssätt för distansundervisningen men signalen jag får från lärarna är att de vill ha långsiktighet så att de kan planera sitt arbete. Det är också viktigt att eleverna får en målbild att sträva mot. Jag hoppas att vaccinet gör att det känns lättare att hålla i och att de i bästa fall kan få fira studenten ihop, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.