Allvaret innan det roliga: tränaren Stefan Rydefelt taktiksnackar för laget. Foto: Mikael Andersson

Stockholms ”gladaste lag” satsar på bredd – vinner allt

Enskede IK:s flicklag vinner match efter match efter match. Framgånsreceptet? De har roligt varje gång de sätter sin fot på planen. "Jag kan utan att överdriva säga att vi har Stockholms gladaste lag", säger tränaren Stefan Rydefelt.

  • Publicerad 16:46, 8 nov 2016

Det går bra för Enskede IK:s flickor födda 2006. De ställde upp i S:t Erikscupen med tre olika lag i tre olika serier och vann alla tre med 31 vinster.

I somras ställde de upp i två cuper där de vann den ena och kom tvåa i den andra. I tidigare möten mot Hammarby och Djurgården har laget vunnit tvåsiffrigt.

– Vinsterna är ett kvitto på det vi gör. Men jag är mer stolt över att vi är ett lag som har bra sammanhållning. Det viktigaste är att när de går härifrån tänker, fan vad det här var roligt!, säger tränaren Stefan Rydefelt.

Spelarna Alice Wehinger, Ida Gangfors och Irma Llönnquist håller med. Det roligaste är ”tillsammans”-känslan i laget.

– Om någon gör sig illa så tar man hand om den personen, säger Irma och fortsätter:

– Det är inte mycket som är svårt. Har man haft en dålig dag i skolan så blir man alltid glad när man kommer hit.

– Ibland kan det vara svårt om det är nån ny fint som jag måste lära mig, men det är bara att fortsätta öva, säger Alice.

Alice Wehinger, Ida Gangfors och Irma Llönnquist är glada och nöjda efter dagens träning. Foto: Mikael Andersson

Omtalad tackramsa

På träningen på Enskede IP under den kalla höstkvällen behövs det inte någon större delegering från tränarnas sida. Det är en energisk stämning med breda leenden och skratt.

Ur lagets anda har det fötts fram en tackramsa med ett omtalat rykte i fotbollskretsar:

Enskedes brudar

Tackar och bugar

Matchen var bra

Tack ska ni ha

Everybody clap your hands

(klapp klapp klapp)

E I K!

Med den så kallade Enskedemodellen som ledgång (se faktaruta) har laget en stark princip som genomsyrar tänket på planen. Alla ska få vara med.

– Du utvecklas inte av att vinna med 20-0 eller förlora med 20-0 men du utvecklas genom att kämpa på en jämn nivå där du kan bidra. Det finns inget som heter misslyckande i det här laget, säger Stefan Rydefelt.

"Ger dem en kram och boostar"

Lagspelarna nivåindelas sällan. Samtidigt jobbar man medvetet mot favoriseringar och små kompisgäng inom laget.

– Oavsett vem man spelar cup eller seriespel med så är vi ett lag, säger Stefan Rydefelt som tidigare tränat mer allvarliga herrlag.

Vad är största skillnaden mellan att träna de äldre männen och dessa tjejer?

– Glädjen!

Hur hanterar ni spelarnas humör de gångerna det inte går så bra?

– Det händer sällan. De kan komma och säga att de inte känner sig nöjda med sin insats under en match men då följer vi en enkel modell om att låta de fundera först, ger de en kram och direkt boostar upp dem. Jag brukar säga 10 saker de har gjort bra och sen inser de det själva, säger Stefan Rydefelt.

Enskede IK:s flicklag F06 har stora framgångar på plan. Foto: Mikael Andersson

"EIK:s framtida A-lag"

Efter en halvtimmes dribblande och joggande är det dags för ytterligare övningar på den halvt snötäckta konstgräsplanen. Det peppas och uppmuntras samtidigt som en hög volym och snabbare tempo begärs från tränarna. Stefan Rydefelt kastar iväg sin mössa till en av tjejerna som glömt sin egen hemma.

– Inte ska du frysa, ropar Stefan Rydefelt.

Om två veckor startar Superlördan under Ersans turnering där fyra hemmamatcher är inplanerade för laget. Den stängda cafeterian har bokats in av engagerade föräldrar. De planerar att laga spaghetti bolognese så att laget kan sitta tillsammans med bortaspelarna och äta innan matchen.

För en vecka sen åkte laget till en träningscup i Åland. Arrangörerna vänder sig till lag där de ser att det finns en högre ambition. Enskede ik flickor 06 valdes ut för att man såg att de på sikt vill komma väldigt långt och bli större. Men Stefan Rydefelt vill egentligen inte förlora en enda tjej.

– Det här är Enskede IK:s framtida A-lag, säger Stefan Rydefelt.

Spelarna har själva svårt att föreställa sig en vardag utan Enskede IK F06.

Vad skulle ni göra om ni inte fick spela i laget?

– Om jag inte visste att laget var såhär bra så hade jag inte börjat här, säger Ida Gangfors.

– Jag skulle inte göra något annat. Fotbollen är mitt liv, säger Irma Wehinger.

Tränaren Stefan Rydefelt hjälper till med stort som litet: skosnören ska sitta åt hårt under den krävande träningen. Foto: Mikael Andersson

Enskedemodellen - mer bredd än spets

Enskedemodellen startades 2014 med syftet att ändra synsättet på barn- och ungdomsfotboll.

Värdegrunden är att arbeta för en större bredd där alla ska få vara med. Man tror inte på selektering där laget splittras och vissa väljs ut för andra elitklubbar, utan satsar en spretig grupp där kompisrelationerna är lika viktiga som fotbollskunnandet.