Storbritanniens utträde ur EU, Brexit, kan få konsekvenser för företage i Stockholms län. Foto: Mostphotos

Stockholms företagare erbjuds bidrag inför Brexit

Stockholms läns småföretagare kan nu ansöka till länsstyrelsen om bidrag upp till 250 000 kronor för att förbereda inför Storbritanniens EU-utträde, Brexit. Bidraget – kallat Brexitcheckar – ska stärka relationerna för företag som handlar med Storbritannien.

  • Publicerad 04:47, 26 sep 2018

Storbritannien är Stockholmsregionens viktigaste handelspartner och landets utträde ur EU – kallat Brexit – kommer påverka länets företag, det skriver länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Därför erbjuds nu det ekonomiska stödet ”Brexitcheckar”. Tanken är att de ska användas för att småföretag som handlar med Storbritannien ska bibehålla sina affärsrelationer med landet.

Det kan till exempel vara att köpa kompetens utifrån för att genomföra olika marknadsförberedelser, skriver länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande.

En rad kriterier ska uppfyllas

Det är just länsstyrelsen som beslutar om ett ansökande företag uppnår kriterierna för att få en Brexitcheck, men det hela finansieras av Tillväxtverket.

Förutom det uppenbara kriteriet att företaget importerar ifrån eller exporterar till Storbritannien måste det bland annat ha mellan 2 till 49 anställda. Företaget ska även ha en omsättning på minst tre miljoner kronor och högt tio miljoner euro.

Totalt finns fyra miljoner kronor att fördela mellan länets småföretagare och bidraget går att söka fram till och med den 15 november.

Fakta

Vilka företag kan söka Brexitcheckar?

Företag som:
•    importerar eller exporterar till/från Storbritannien.
•    har 2–49 anställda.
•    har en omsättning på minst 3 miljoner kronor och högst 10 miljoner euro.
•    har en stabil ekonomi.
•    inte ägs till mer än 25 procent av ett stort företag.
•    inte ingår i en koncern med fler än 249 anställda totalt.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholm