Poliskommissarie Gunnar Appelgren säger att de försöker kyla ner "röda" personer. Foto: Erik Lejdelin

Stockholms dödligaste år hittills – polisen kämpar mot våldsvågen

Stockholm befinner sig i en dödlig våldsspiral. 2019 har blivit det hittills dödligaste året någonsin – nu försöker polisen med snabba åtgärder sätta stopp för att våldet ska trappas upp ytterligare. – Vi försöker nu att hålla våldsvågen så låg som möjligt, säger poliskommissarie Gunnar Appelgren.

  • Publicerad 17:15, 15 apr 2019

I januari skjuts en ung man till döds i Jakobsberg, i februari blir en annan ung man ihjälskjuten i Norsborg. Senare samma månad skjuts två till döds i närheten av en förskola i Upplands Bro. I mars skjuts en ung man ihjäl i Älvsjö.

I april hittas två unga män döda i ett källarutrymme i Sätra.

Senare skjuts en man till döds i samma område.

– Vi vet att våldet går i vågor. Vi blir inte överraskade att våldstoppen kommer, vi blir förvånande att den kommer just nu, säger poliskommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängkriminalitet.

Lättkränkta män med vapen

Våld föder våld och orsakerna till att våldet trappas upp kan vara flera. Men de som skjuter är ofta lättkränkta män med god tillgång till vapen. 

– Våldstoppar kan orsakas av latenta konflikter som blossar upp. Men också av att människor muckar från fängelset, eller återvänder efter att ha flytt utomlands. Det handlar också om nya kränkningar som måste besvaras för att man inte ska tappa ansiktet.

Har ni möjlighet att upptäcka det här?

– Vår forskning strävar efter att bättre kunna identifiera de här våldspiralerna. Vad har vi för underättelsekunskap och hur agerar vi på den kunskapen?

Han säger att polisen de senaste två åren agerat offensivt och att de lyckats förebygga en hel del våld.

– Men vi klarar inte att vara med hela tiden.

Vad gör ni för att stävja våldsspiralerna? 

– Utöver att lösa själva morden handlar det om att försöka få bort anstiftarna som triggar igång våldet. De är svåra att komma åt men de är ofta kriminella i grunden och går att knipa på bedrägerier och narkotikaförsäljning.

Fakta

Dödsskjutningar i Stockholm under 2019

12 januari, Spånga

En man i 25-årsåldern blev skjuten utomhus vid Lättingebacken i Tensta. Mannen fördes till sjukhus där han senare avled av sina skador.

30 januari, Jakobsberg

En 18-årig man sköts ihjäl på en gång- och cykelväg på Söderhöjden i Jakobsberg.

Polisen söker vittnen till dödsskjutning i Älvsjö

8 februari, Hallunda

Vid 21-tiden fredagen den 8 februari larmades polisen till en gångväg i närheten av Brunna IP i Hallunda. En tonåring hade blivit skjuten, han fördes till sjukhuset där han avled av sina skador.

Två skjutningar i natt – en med dödlig utgång

21 februari, Bro

Två personer sköts ihjäl i närheten av en förskola i Bro. Flera vittnen hade vid 00.30-tiden hört uppemot 15 skott avlossats.

Polisen jagar misstänkt efter dubbelmordet i Bro

9 mars, Älvsjö

Vid 17-tiden blir en man i 20-årsåldern ihjälskjuten på Älvsjö station bland andra resenärer.

Polisen söker vittnen till dödsskjutning i Älvsjö

11 april, Sätra

Två unga män hittas avrättade i ett källarutrymme i Sätra. De misstänks ha blivit skjutna med flera skott.

Två personer misstänks ha mördats i Sätra

13 april, Sätra

Vid 04-tiden fick polisen larm från flera personer som hört skottlossning i ett flerbostadshus i Sätra. En person förs till sjukhus men avlider av sina skador.

Nytt våldsdåd i Sätra – man sköts ihjäl i lägenhet

30 juni, Sollentuna

Strax efter klockan 18 sköts två personer på Malmvägen i Sollentuna.  Båda förs till sjukhus och den yngre av dem dr vid 22-tiden.

30 juni, Bromma

En man på väg ut ur ett flerbostadshus sköts i Blackeberg strax innan klockan elva på kvällen och avled.

Visa merVisa mindre

Kraftig ökning av mord

Fram till idag har det skett 9 dödsskjutningar i Stockholm – under motsvarande period förra året var siffran två, enligt statistik från polisen. Under det dödliga året 2017 var motsvarande siffra sex dödsskjutningar.

Inte sedan 1987, då Socialstyrelsen började föra statistik kring skjutvapenvåld, har det  skjutits ihjäl så många som under 2017. Nu verkar 2019 bli minst lika blodigt.

– Vi orkar inte riktigt med att hålla det tempot vi skulle behöva. Vi försöker nu att hålla våldsvågen så låg som möjligt men vi vet inte hur våldet kommer att utveckla sig. Vi försöker så gott det går att kyla ner personer som är röda, säger Gunnar Appelgren.

Människor berättar mer i ett tidigt skede och blir tystare ju länge tiden går

Gunnar Appelgren, poliskommissarie

Men med snabba åtgärder försöker de stävja våldet så gott det går.

– En husrannsakan hos offret måste göras så att bevis inte städas bort. Dörrknackning måste också göras snabbt, vi har märkt av att människor berättar mer i ett tidigt skede och blir tystare ju länge tiden går.

Ett annat viktigt redskap är att frihetsberöva motståndare.

– Vi vet vilka konflikter som pågår och då handlar om att få personer sittande. Det kanske det inte håller för en häktning men man kan kyla ner situationen.