RÖTT KAN BLI GRÖNT. Trafikborgarrådet vill se gröna cykelfält i stan, eftersom grönt är mer välkomnande än rött. Foto: Andreas Jennische

Stockholms cykelbanor kan få ny färg

Röd färg är inte cykelvänlig nog. Nu öppnar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) för att stans målade cykelbanor ska byta till den färg som används i New York.

  • Publicerad 14:24, 10 sep 2015

... för att få dem att se mer välkomnande ut.

Miljöpartiet i Stockholms stadshus har börjat ifrågasätta lämpligheten i att måla de cykelfält som särskilt måste märkas ut med färgen röd.

Röd signalerar i allmänhet varning eller fara och används dessutom framför busshållplatser och på busskörfält.

Mer välkomnande

Trafikborgarrådet Daniel Helldén öppnar nu för att Stockholms målade cykelfält istället ska bära färgen grön.

– Tanken är att låta busskörfälten vara röda för att vi där behöver vi signalera tydligt gentemot bilister och måla cykelfälten gröna för att få dem att se mer välkomnande ut, säger Daniel Helldén.

Södermalm aktuellt

Gröna cykelbanor finns redan i dag ibland annat New York och trafikkontoret undersöker nu möjligheter att införa det gröna även här.

En av de gator som kan bli först att få gröna cykelfält är Swedenborgsgatan, enligt Daniel Helldén.

Södermalm kan bli först

Swedenborgsgatan kan komma att bli en permanent bilfri gata och då skulle gröna cykelfält tydligt separera gående från cyklister, lyder argumentet.

Miljöpartiets pressavdelning intygar att fäblessen för just gröna cykelfält har med en ”internationell vurm” att göra och inte ska kopplas till Miljöpartiet de gröna.

Bra idé?

Är grönt bättre än rött? Tyck till om trafikborgarrådets nya förslag!