Stockholms coolaste hiss – som fortfarande används efter 64 år

Med 64 år på nacken används fortfarande den klassiska arbetarhissen dagligen. Se filmen där du själv får åka med i den unika paternosterhissen på Kungsholmen.

  • Publicerad 13:25, 12 apr 2017

Paternosterhissen installerades i HSB:s huvudkontor på 50-talet och var på den tiden ett vanligt inslag i kontorsmiljöer. Hissen fungerar så att dörrlösa hisskorgar rör sig oavbrutet mellan två hisschakt, där du får hoppa på och av i farten. Schakten i hissen är förbundna längst upp och längst ner, så att korgarna kan rotera parallellt mellan schakten i en oavbruten rörelse. De många hisschakten gör att väntetiden blir mindre.

En arkivbild från Postmuseums webbarkiv Digitalt Museum (digitalmuseum.se). Bilden är från 30-talet och visar personer på väg upp i personalhissen. Foto: Hugo Edlund/Postmuseum

Den gör att man snabbt kan ta sig till en kollega istället för att maila. Det blir roligare, den öppnar upp

Unik och välanvänd

Idag finns det inte många kvar. Anställda på HSBs huvudkontor på Kungsholmen använder hissen dagligen för att ta sig runt i sjuvåningshuset. Asal Abdi, 31 år och kollegan Annika Blomberg, 40 år, saknade hissen när den var avstängd ett halvår i höstas.

– Den gör att man snabbt kan ta sig till en kollega istället för att maila. Det blir roligare, säger Asal Abdi som jobbat på HSB i 4 år.

Asal Abdi och kollegan Annika Blomberg använder hissen flera gånger dagligen. Foto: Sacharias Källdén

Inga dörrar och du får hoppa av och på i farten. Har ni haft några olyckor?

– Den här hissen har haft få olyckor, den stannar automatiskt direkt om du skulle fastna. Men en gång försökte en snickare åka med en lång stege upp vilket inte var en så bra idé. Då stannade hissen tvärt. En annan gång hade en anställd oturen att hissen stannade när han befann sig längst upp i övergången mellan schakten. En glipa fanns då öppen till hyllplanet under. Då matade vi honom med bananer, skrattar Anders Svensson, VD på HSB.

Här är den unika paternosterhissen på Kungsholmen. Foto: Sacharias Källdén

Anders Svensson, VD på HSB. Foto: Sacharias Källdén

Därför heter den så

Paternosterhissen är uppkallad efter de radband som katoliker använder för bönen Fader vår, pater noster.

Sök bilder själv!

Postmuseums webbarkiv kan du söka efter historiska bildskatter själv!

Mer info på: Postmuseum.se