Stockholms brandmän avbryter semestern och åker norrut. Foto: Melina Reid

Stockholms brandmän köar för att hjälpa

34 brandmän och ledare från Stockholms brandkårer är på plats vid brandhärderna i norra Sverige. Och kön med frivilliga växer för varje dag. – Vi har 30-40 stycken som vill åka, säger Thomas Nyberg,

  • Publicerad 18:45, 20 jul 2018

Bränderna fortsätter rasa i Härjedalen, Ljusdal och Älvdalen. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer de att ta flera veckor att släcka.

17 reste på torsdagskvällen

Södertörns brandförsvar skickade 17 personer, både brandmän och ledningspersonal, till Trängslet i Älvdalen under torsdagskvällen.

Ändå har man lyckats bibehålla bemanningen på hemmaplan.

– De som åkt är fridygnslediga och frivilliga. Vi har full bemanning på alla stationer, säger operativa chefen Patrick Johansson.

”Säkert trötta”

Även Storstockholms brandförsvar bistår i räddningsarbetet. Åtta brandmän och nio arbetsledare från brandstationen jobbar just nu med bränderna i norra Sverige.

– De är uppe i några dagar och jobbar och sedan byts det ut. Vi har en stor kader som står i kö för att åka, säger Staffan Ljung, operativ chef på Storstockholms räddningscentral.

Hur mår de när de kommer hem?

– De är säkert trötta, men jag tror också att de känner att de gjort en bra insats.

Avbryter semestern

Attunda brandkår har ännu inte lånat ut några brandmän, men enligt yttre befälet Thomas Nyberg är man redo.

– Vi kan skicka två styrkor med sammanlagt tio brandmän som kan lösa av varandra och jobba dygnet runt. Jag hoppas på att vi kan skicka dem ikväll eller imorgon bitti, säger han.

Även här är det ledig och frivillig personal som står i kö för att åka.

– Jag har 30-40 personer som anmält intresse och vill avbryta semestern. Men en del av dem ska jobba här också, så det är inte helt lätt att få ihop det. Det är torrt här också och vi vill inte släppa vår egen bemanning, säger Thomas Nyberg.