Stockholms bowlare firar 100 år med SM-kval

I dag fredag fyller Stockholms Bowlingförbund 100 år. Det firas med SM på New Bowl Center Gullmarsplan där spelare från de fyra historiska klubbar – AIK, Fredrikshofs IF, KK Träff och KK Strike – som var med redan 1918 tävlar i den första kvalstarten.

  • Publicerad 08:20, 23 feb 2018

– Vi hoppas på uppemot 1 000 deltagare från hela landet. Men först ut är åtta spelare var från de fyra klubbarna som var med och bildade förbundet 1918, säger Hans Karlsson, redaktör för 100-årsboken som släpps i dag och tidigare spelare i DN som arrangerar SM-kvalet tillsammans med Stockholms Bowlingförbund och hallen New Bowl Center.

Första hallen 1909

Jubileumsboken täcker förbundets 100 år (1918–2018) plus nio år före eftersom bowlingen kom till Stockholm redan 1909 då den första hallen – Regina Kägelsalong – öppnade på Drottninggatan.

Den första bowlingtävlingen i Stockholm avgjordes den 14 november 1909, på Regina som låg på Drottninggatan nära där Sergels torg ligger i dag. 29 personer deltog. Segrare blev Sten Björnström som tävlade för Ned Med Käglorna.

1912 öppnades Fenix Bowlinghall på Adolf Fredriks kyrkogata och det uppstod tidigt slitningar mellan klubbarna på Regina och de på Fenix. Därför dröjde det ända till 1918 innan 15 klubbar till slut kunde enas – åtta från Regina och sju från Fenix – och grunda Stockholms Bowlingförbund. Fyra av dessa 15 klubbar finns alltså kvar än i dag.

”Stark föreningstradition”

– Det måste handla om en stark föreningstradition. KK Strike vet jag kämpade för sin överlevnad tidigare, men de klarade sig. Fredrikshof har haft stora framgångar och har oerhört starka traditioner. De har till exempel haft matchutbyte med den finska klubben Kronohagens IF i 91 år utan avbrott, säger Hans Karlsson.

AIK både äldst och störst

Den allra mest framgångsrika klubben är emellertid AIK, som dessutom är både störst och äldst.

AIK:s framgångsrika 3-mannalag i slutet av 1910-talet, med Gunnar Malmqvist, A B Johansson och klubbens grundare Einar Fernström.

– AIK Bowling bildades redan 1910, det måste vara världens äldsta existerande klubb. Och de har varit väldigt starka hela tiden med framgångar på både herr- och damsidan i alla epoker. Det är faktiskt anmärkningsvärt och imponerande, säger Hans Karlsson.

Tre av de gamla klubbarna finns i Årsta i dag

När förbundet bildades 1918 spelade AIK och KK Strike på Regina medan Fredrikshofs IF och KK Träff huserade på Fenix. I dag spelar KK Strike i Åkeshov, de tre andra klubbarna har alla Bowl-o-rama i Årsta som hemmahall.

AIK spelar i näst högsta serien, Allsvenskan, både på herr- och damsidan. Fredrikshofs IF spelar i division 1, KK Träff i division 2 och KK Strike i Stockholmsligan.

Leffe Sundström har lirat sedan 1955

Men i kväll är det kval till individuella SM-som gäller. Åtta i varje åldersklass tar sig vidare till finalspel som äger rum i maj, också det på New Bowl, utom för elitklassen som har sitt finalspel under SM-veckan.

I kvällens kvalstart finns en spelare som knyter samman historien, både för AIK och för Stockholm. Det är Leffe Sundström som började bowla som 14-åring 1955, före resarmaskinernas inträde. Han tillhörde den första ungdomsgenerationen och var med och borrade och testade de första finger-tips-kloten i början av 1960-talet.

”Den sociala biten betyder mycket”

– Jag har starka minne från den första tiden. När maskinerna kom blev det en annan slags bowling, man kunde börja spela på dagtid. Nu för tiden spelar jag några gånger i veckan. Även om det inte går lika bra längre tycker jag att det är roligt, den sociala biten betyder mycket, säger Leffe Sundström till Stockholms Bowlingförbunds hemsida.

Arrangören hoppas alltså på uppemot 1 000 deltagare i SM-kvalspelet i dag, men annars har både antalet klubbar och antalet licensierade spelare i Stockholm minskat stadigt sedan slutet av 1970-talet.

All time high i antal spelare 1978

1978 hade Stockholms Bowlingförbund 208 klubbar och 5 828 spelare (all time high). 2010 hade det minskat till 105 klubbar och 2 207 spelare, och i dag ligger antalet spelare på cirka 1 800.

Hallägare som brinner för sporten

– Det är samma utveckling i hela landet, och även i andra starka bowlingländer som Finland och USA. Det är nog svårare i dag att få folk att bestämma sig för långsiktiga åtaganden. Det har varit svårt att rekrytera, många föreningar kämpar med det här. Men vi har ändå omkring 1 800 spelare och många hallar och engagerade hallägare – sådana som inte bara vill tjäna pengar utan brinner för sporten – så jag tycker ändå att Stockholmsbowlingen mår relativt bra, säger Hans Karlsson.

Fakta

Stavhoppare tog bowlingen till Stockholm

1909: Idrottsmannen Bruno Söderström, som tog silver i stavhopp vid OS i Aten 1906 och brons i London 1908, ordnade finansiering till Stockholms första bowlinghall – Regina Kägelsalong på Drottninggatan öppnar den 10 oktober.

1910: AIK Bowling bildas, definitivt Sveriges och troligen världens äldsta existerande klubb.

1910-talet: ”American bowling” blev mode bland kändisar och ”fint” folk. På Regina syntes bland andra Prins Eugen, Anders Zorn, Hasse Z och NK-direktören Sachs.

1918: Stockholms Bowlingförbund bildas den 23 februari av 15 klubbar, varav fyra finns kvar i dag.

1923: Det första så kallade världsmästerskapet avgörs, fast det är mer en stadskamp mellan Stockholm och New York. Stockholm vinner.

1923: Blivande stadsministern Per-Albin Hansson (S) gick med i Pressens BK där han var en aktiv medlem och även ordförande fram till sin död 1946. Per-Albin missade sällan en träning och var aktiv i både serie- och tävlingsspel.

Per-Albin Hansson och Prins Eugen, båda vana och entusiastiska bowlare, på plats för att slå invigningsslaget på Kungsholmshallen 1942.

1929: Svea Bowlinghall (i dag Lucky Bowl Svea) på Sveavägen öppnar. Hallen är den äldsta i Europa som fortfarande är i bruk.

1931: Seriespel startas, och Stockholmsligan blir en omedelbar succé.

1942: Resarpojkarna hotar om strejk, men stridsåtgärden undviks då ersättningen höjs från 1,10 till 1,35 kronor per timme.

Kägelresarpojkarna strejkade i flera omgångar. Bland annat lade de ner arbetet på Östermalmshallen, mitt i en match. I slutet av 1950-talet kom maskinerna som innebar slutet för de manuella resarna.

1956: SM i PA-hallen (döpt efter Per-Albin) på Wallingatan samlar 1 111 startande. Segrare blev Lars Engström, Grovarbetarnas IF, som även vann titeln i 2-manna.

1959: Åkeshovshallen är först i Stockholm med att installera resarmaskiner.

1985: Kungsholmshallen på S:t Göransgatan blir först ut med datoriserad scoring.

2018: Stockholms Bowlingförbund firar 100 år med jubileumsboksläpp, mingel och SM-kval på New Bowl Center Gullmarsplan. Första kvalstarten är klockan 18.30.

Källa: Boken "Stockholms Bowlingförbund 100 år"
Visa merVisa mindre