Ursäkta röran. Byggpåsar och stängsel är en vanlig syn på Riddarholmen. Det kommer det att vara i många år till. Foto: Jannie Flodman

Stockholms bortglömda pärla mitt i stan

När är det färdigfixat på Riddarholmen? Håll inte andan. Det dröjer många år innan man slutar gräva i innerstadens mest bortglömda hörn. Vi tog en promenad bland byggstängslen på pärlan med potential, som bara turistbussarna hittar till.

  • Publicerad 08:00, 12 jan 2020

Jag förstår att människor upplever att vi alltid brötar omkring med byggen

Katharine Trigarszky har block och penna i fast grepp. Det viner hårt in från Riddarfjärden längs holmens norra böj. Hon är brittisk journalist och skriver för en internationell läsekrets. Stockholm är poppis bland britter och idag arbetar hon på ett reportage för turister som vill slippa turister.

Därför: Riddarholmen.

– Just här är det bäst för att ta foton av Stockholm. Stadshuset syns perfekt. Och på sommaren kan man sitta i solen på trappen och ha picknick, tipsar Trigarszk.

Enligt henne fastnar folk inne i Gamla stan. De som hittar hit är de som anländer medelst fet buss. De kliver av, plåtar, kliver på, drar.

– Inte många stockholmare hittar hit. En app där man kan gå omkring och lyssna på berättelser om husens historia kanske kan locka fler, säger reportern innan hon bladar vidare i blåsten.

Hett tips. Katharine Trigarszky tycker att det här är bästa stället att fota Stadshuset från. Vilket Nacho Lorenzo från Spanien gör. Foto: Jannie Flodman

"En atmosfär av 1600-talet med vibbar av 1200-talet." Så beskriver Ulrika Nylander tidsresan bakåt i stadens minsta stadsdel. Och: "En liten pärla med stort behov av underhåll."

Hon är chef på Statens fastighetsverk som tog över förvaltningen av de sex hektaren 1998. Redan 2008 började man skissa på förbättringar i det synliga och osynliga: bättre belysning och tillgänglighet, gatuunderhåll, fler bänkar, uppdaterade avlopp.

Så 2015 började staten sakta men säkert puttra på med renoveringar. Nu pågår det ständiga underhåll i det offentliga och Nylander tippar att det kommer att vara så i uppåt ett decennium till. Tyvärr har avstängningen av Getingmidjan oväntat kommit i vägen, något som skapar sitt eget byggkaos.

Busas runt. En grå januaridag är det ändå hyfsat tätt med turistgrupper. Foto: Jannie Flodman

– Jag förstår att människor upplever att vi alltid brötar omkring med byggen. Holmen är så liten att vi måste ta det i etapper, annars går det inte, säger Nylander.

Hon förklarar vidare att kulturarvet står i vägen för att nå 100 procents tillgänglighet. Men man gör så gott man kan, som genom att anlägga stråk med mer lättpromenerat underlag än kullersten.

"Man väntar på att det ska bli klart"

Sedan 2008 har Sven Jönson jobbat som domare i hovrätten här på Riddarholmen. Nu är är det lunch och han på väg över Birger Jarls torg med grillad kyckling och potatissallad i näven.

Han tycker Getingmidjan fört något gott med sig: fler hittar hit då byggavstängningarna gör att man måste gena genom kvarteren för att komma vidare.

– Det är superfint här. Titta på Wrangelska palatset, där Anckarström dömdes till döden och Gustav III föddes. Här finns historia och en fantastisk utsikt. Men de har hållit på att renovera i åratal så man går mest och väntar på att det ska bli färdigt.

Färdigt. Södra Riddarholmen var första etappen att bli klar, där finns nu mer ljus och tillgänglighet. Torget blir sist ut. Där hoppas Sven Jönson på krogliv. Foto: Jannie Flodman

Domare Jönson tror att först då går det att locka hit lokalborna. Det är en ö med potential men nu är det bara busslaster med turister som hittar hit.

– Några uteserveringar på torget kanske hjälper?

Torget är den sista renoveringsetappen i det stora markprojektet. Några serveringar blir det dock inte, meddelar Ulrika Nylander. Största hyresgästen är Domstolsverket. Och då behövs torget hållas öppet av säkerhetsskäl.

– Det blir inte trevligt om Kriminalvårdens transporter ska köra rakt genom en uteservering, säger hon.

De vill bygga ett kallbadhus i Stockholm

Sista mannen på holmen

Här bor inte en enda människa. Den sista hyresgästen flyttade för 10 år sedan, vid 91 års ålder. Han föddes på Riddarholmen, förblev det lilla området trogen under hela sitt liv, och arbetade med kvarterens värmeförsörjning i en panncentral.

Idag är hans forna hyresrätt i kvarteret Västertorn ett kontor. På ön finns nu bara arbetsplatser, där Domstolsverket är störst: här finns Svea hovrätt, Kammarrätten i Stockholm samt Högsta förvaltningsdomstolen.

Visa merVisa mindre