Gratis. Under Stockholms bokhelg kommer det delas ut böcker utanför bibblan i Tensta. Foto: Jonas Carlsson

Stockholms bokhelg kommer till Tensta och Kista

Författarsamtal, signeringar, paneldebatter, releaser och annat litteraturrelaterat skoj – nu är Stockholms bokhelg tillbaka. I år medverkar även Stockholms stadsbibliotek med aktiviteter i både Kista och Tensta.

  • Publicerad 13:23, 16 maj 2022

Det kommer finnas något för alla

Roligt. Cecilia Åkerdahl programsamordnare på Stockholms stadsbibliotek hoppas att så många som möjligt besöker biblioteken under bokhelgen. Foto: Privat

Förra året var det premiär för Stockholms bokhelg, där flera bokförlag i Stockholm bjöd in till författarsamtal i sina lokaler.

I år är evenemanget tillbaka i en ännu större skala, och dessutom i samarbete med Stockholms stadsbibliotek – vilket gör att flera aktiviteter även kommer hållas i förorterna, på de lokala biblioteken.

Mellan den 19-22 maj fyller förlag, bokhandlare, museer, kyrkor, institutioner och biblioteken stor-Stockholms gator och torg i litteraturens tecken, med författarsamtal, signeringar, musik, högläsning, releaser och annat spännande.

– Initiativet är taget från bokförlag runt om i staden, som öppnar sina dörrar och bjuder på olika aktiviteter. Tanken är att stockholmarna ska kunna komma nära litteraturen och författare, samtidigt som författarna ska komma närmare läsarna, säger Cecilia Åkerdahl, som är programsamordnare på Stockholms stadsbibliotek.

Hon har haft uppdraget att samordna de olika programpunkterna från bibliotekets sida.

– Jag skickade ut en förfrågan till våra bibliotek om vilka som har möjlighet att ställa upp med sina scener under bokhelgen. Både Tensta och Kista bibliotek svarade ja, säger hon.

Samtal och loppis

Personalen på Kista bibliotek fick önska aktivitet, vilket mynnade ut i ett besök av författaren Mustafa Panshiri och Expressens politik– och samhällschef Christofer Brask.

Mustafa Panshiri kom till Sverige från Afghanistan som elvaåring och har skrivit boken Sju råd till Mustafa, där han beskriver hur man blir “lagom svensk i världens mest extrema land”.

Christofer Brask har varit redaktör för boken Det nya landet, som beskrivs som ett reportage om det Sverige som vanligtvis inte syns i media, och med utgångspunkt från sina iakttagelser och erfarenheter kommer de samtala från scenen.

– Det kommer handla om integration, klassklyftor, segregation, demografi. Jag skulle rekommendera alla som kan att gå på det, jag tror det kan bli väldigt intressant, säger Cecilia Åkerdahl.

Utanför Tensta bibliotek blir det aktivitet i form av loppis av utgallrade böcker, inför den stundande biblioteksflytten till nya lokaler vid centrum.

– Bibliotekarierna kommer stå utanför biblioteket och dela ut böcker, det kommer faktiskt vara gratis, säger Cecilia Åkerdahl.

Stockholms bokhelg

Loppis utanför Tensta bibliotek, 19 maj klockan 13-16

Samtal Kista bibliotek, 21 maj klockan 14

Förutom Kista och Tensta bibliotek kommer följande bibliotek delta: Bredäng, Hornstull, Farsta, Kungsholmen/Internationella biblioteket, Skärholmen, Stadsbiblioteket, Tranströmerbiblioteket. Samtliga av bibliotekens program är gratis.

Hela programmet för helgens hundratals aktiviteter finns på stockholmsbokhelg.se/program

Visa merVisa mindre