Den första upplagan av bokhelgen arrangerades förra året av flera bokförlag i Stockholm som bjöd in till författarsamtal i sina lokaler.

I år fick Stockholms stadsbibliotek frågan om att sammarbeta. Nu ska författarsamtal arrangeras på ett flertal bibliotek runt om i Stockholm, bland annat i Skärholmen och Bredäng. Författare som Göran Greider, Sara Heyman och Johan Wicklén kommer att gästa biblioteken.

– Det finns många skäl att besöka våra bibliotek under de här dagarna och det kommer finnas något för alla, säger Cecilia Åkerdahl programsamordnare på Stockholms stadsbibliotek.

"Härliga litterära stunder"

Tillsammans med respektive bibliotek har hon tagit fram ett brett program som ska passa invånarna. Man kommer därför kunna delta i samtal om bland annat meditation, samtidsfrågor och historieskildringar.

– Tanken är att man får ta del av härliga litterära stunder, fina författarsamtal och dessutom kunna lära sig något.

Bredäng och Skärholmen skiljer sig däremot från de andra biblioteken: Båda har önskat ett samtal med författaren Tore Jansson och boken "Stockholmsfåglar".

– Jag vet inte om det kanske säger någonting om invånarna? Att man är extra intresserade av fåglar, eftersom båda biblioteken valde den boken.

Vilket författarsamtal ser du själv mest fram emot?

– Jag tycker alla är intressanta på sitt sätt, men Göran Greider är alltid intressant att lyssna på . Sedan tycker jag också att "72 sätt att meditera om man inte har tid" med Saleh Vallander låter lockande, säger Cecilia Åkerdahl.

Stockholms bokhelg pågår den 19–22 maj och är kostnadsfritt.