Skiljelinje. Stockholms blågröna styre har sålt 49 fastigheter på 4 år. Den ideologiska striden om att äga eller inte äga skolor, idrottshallar och centrum är tydlig. Foto: Pressbild, Lieselotte vand der Mejis och Mitt i

Stockholms blågröna styre har sålt 49 fastigheter på 4 år

25 förskolor, fem grundskolor, två gymnasieskolor, ett ­polishus och ett centrum. Exemplen på hur det blågröna styret säljer av stockholmarnas fastigheter är många. Och man vill allt oftare låta det privata stå för notan för nybyggen.

  • Publicerad 15:55, 13 maj 2022

Vi måste välkomna fler privata aktörer till byggandet av idrottslokaler

Frågan om ägandet av stockholmarnas offentliga byggnader är förmodligen den som gjort de ideologiska skillnaderna mellan de politiska blocken som tydligast.

Med strategin slipper staden förvaltningen, underhållet och nya investeringar. Men stockholmarna förlorar hyresintäkter, bestämmandet över om lokalerna ska användas till kommunal verksamhet i framtiden – och till syvende och sist byggnader.

– Vi kommer kunna finansiera 1 000 nya bostäder genom försäljningen. Nu kan vi styra in fastighetsbeståndet på kärnverksamhet, sade fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) efter försäljningen av Vällingby centrum.

Vill avyttra det som inte är kärnuppgifter

Han, finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och nuvarande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) har i flera år återkommit till att man vill avyttra det som, enligt dem, inte tillhör kommunens kärnuppgifter. Genom fastighetsförsäljningarna kan både ränte- och kapitalkostnaderna på stadens skuld minska och intäkter öka, menar man.

Livia Johannesson, doktor i statsvetenskap vid Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor, menar att den demokratiska kontrollen minskar rejält när det offentliga säljs ut. Foto: Score, Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor

Men Socialdemokraterna är övertygade om att den inslagna vägen är felaktig. Finansierar man sin politik genom försäljningar så tappar man steg för steg rådigheten över platser. När beståndet till slut ekar tomt måste man ofrånkomligen höja skatten.

– Dennis Wedin verkar varken vilja att staden ska äga förskolor, skolor, centrum eller allmännyttiga bostäder, sade oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) i april till Mitt i.

Demokratiska kontrollen minskar

Och utförsäljningar får konsekvenser för medborgarnas inflytande, menar forskningen. Carl Yngfalk, forskare i marknadsföring och organisation vid Stockholms universitet, och Livia Johannesson, doktor i statsvetenskap vid Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor, har båda studerat beslutsprocesserna som ledde fram till bygget av Nya Karolinska.

– Den demokratiska kontrollen minskar avsevärt när det offentliga säljer ut. Verksamheterna eller byggnaderna låses in i olika typer av avtal som är svåra att förändra, säger Livia Johannesson.

Det blir inte mindre byråkrati bara för att kommunen låter en privat aktör ta över verksamheter, menar hon.

Forskaren Carl Yngfalk anser att det blågröna styret i staden resonerar för för naivt när man låter det privata stå för allt för stor del av fastighetsägandet. "Risken är att dessa aktörer vill ha mer i hyra framöver än vad kommunen som hyresgäst har råd med." Foto: Per-Anders Ejdeholm

– Har man väldigt mycket privatiseringar så bygger man upp en politisk kärnverksamhet som handlar om upphandlingar och juridisk kompetens kring avtal mer än sjusköterskor eller skolor, säger hon.

Nya badet i Hägersten ska byggas privat

De blågröna vill också allt oftare låta privata byggherrar bygga offentliga fastigheter som staden sedan kan hyra in sig i. Den planerade sim- och idrottshallen intill befintliga Hägerstensbadet är ett exempel.

– Vi har en väldigt begränsad budget i staden, så vi måste välkomna fler privata aktörer till byggandet av idrottslokaler så att fler i staden kan idrotta, har Dennis Wedin sagt om inriktningen.

Bra villkor krävs

Ett annat exempel är att Hemsö får bygga en skola och flera idrottshallar i Vårberg, samt en ishall i Sätra. Sedan ska staden hyra in sig.

– Risken för staden är att dessa aktörer längre fram inte är så nöjda med staden och vill hyra ut till någon som kan betala mer. Vad ska staden göra då, besluta att bygga nytt? Där måste kommunen förhandla sig fram till bra villkor. Annars riskerar man sätta sig i en dum sits, säger Carl Yngfalk.

Fastighetsförsäljningar som staden gjort sedan valet 2018

11 vård- och omsorgsfastigheter: Bland annat Vintertullens servicehus på Södermalm (504 miljoner), vårdboendet Byholmen 2 i Skärholmen (179 miljoner) och Vårbergs gamla servicehus (135 miljoner).

Stockholmshems huvudkontor Hornsgatan för 670 miljoner kronor.

25 förskolor för totalt 451 miljoner kronor.

2 gymnasieskolebyggnader: Tensta gymnasium för 149 miljoner kronor, Hässelby gymnasium för 219 miljoner.

Fem grundskolor: Riksbyskolan för 354 miljoner kronor, Västbergaskolan för 365 miljoner kronor, Västerholmsskolan för 196 miljoner kronor, Österholmsskolan för 252 miljoner kronor. Överklagandeprocess pågår i fallet med gamla Gubbängens gymnasium, som säljs för 250 miljoner kronor.

Vällingby centrum för 1,68 miljarder kronor.

Kontorskomplexet Palmfelt center i Slakthusområdet. För 1,56 miljarder kronor.

Polishuset i Rinkeby för 499 miljoner kronor.

Kontorsfastigheter i Slakthusområdet för 381 miljoner kronor.

Bagarmossens vårdcentral.

*Bostadsfastigheter/ombildningar ej inräknat i sammanställningen.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Exempel på planerade offentlig-privata projekt

Kommunala Västertorpsbadet är slitet och ska rivas. En ny sim- och idrottshall intill befintliga Hägerstensbadet ska ersätta. Bygget ska en privat aktör stå för, och staden ska sedan hyra in sig.

Kommunala Liljeholmsbadet ska rivas. En privat aktör ska få chans att bygga ett nytt.

Hemsö ska få bygga en skola och flera idrottshallar i Vårberg, samt en ishall i Sätra. Sedan ska staden hyra in sig.

I Skarpnäck vill staden bygga, eller låta bygga, simhall, ishall, idrottshall och andra idrottsanläggningar. Vem som ska finansiera är inte klart, men det kan bli privatbyggt.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre