I morse, klockan 05.00, var det äntligen dags för allmänheten att bege sig upp och över Guldbron.

Förutom några ilskna tutor och en del trafikanter på irrvägar såg det ut som att trafiken flöt på ganska bra – och de flesta cyklister Mitti i pratade med verkade tycka att nya bron har gjort pendlingen bättre.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-invigs-omtalade-guldbron/reptju!BwDrN@pOw6@r1F5wsYjdVA/

https://www.mitti.se/nyheter/sa-kastas-trafiken-om-nar-guldbron-oppnar/reptiD!IBx3LcrEdqcZo1KOBmGFQQ/

– Det är helt underbart. Varje morgon, på vägen förbi, har jag tänkt säga till de som jobbar här hur fint det blivit. Det gick också bra att hitta, det var tydligt skyltat, säger cyklisten Karolina Danström som trampat över från Nackahållet.

En annan som också tycker det gick bra att hitta är Lotta Törnberg, som precis med cykel tagit sig upp från rampen mitt på bron.

– Det är bara att läsa skyltarna, precis som när man åker andra fordon.

Att bron har öppnat har Lotta Törnberg knappt hunnit smälta än, säger hon.

– Det känns som vi är på banan nu, och det är skönt att slippa alla kringelikrokar.

"Rörigt, men blir nog bra"

Än har bron bara varit öppen i några timmar, så helt lätt är det inte att ha en tydlig åsikt om förändringen. Det menar cyklisten Carl Wingmark, som precis tagit sig över bron från Stadsgårdsleden.

– Jag har ingen riktig uppfattning än. Det är lite rörigt, men det blir nog bra det här, säger han.

Men det finns också ett, förhoppningsvis övergående, problem. Folk gör lite oväntade stopp, har Karin Wallensteen noterat, där hon väntar på grönt ljus för att trampa vidare mot Gamla stan.

– Jag tycker det blev fint, och det är lätt att hitta. Men det finns en viss överrepresentation av cyklister som stannar och tar bilder, säger cyklisten Karin Wallensteen.

Vanesak i vardagen

Överlag verkar Guldbron inneburit en förbättring för cykelpendlarna. Vägarna är tydligt markerade, och för de som ändå kommer på villovägar finns vakter på plats för att lotsa rätt.

Men bussarna, som fått nya hållplatslägen, har rört till det för några resenärer.

– Jag vet inte var min buss går, säger Simon Häggström, där han står vid Katarinavägen och försöker lokalisera en hållplats via telefonen.

– Jag är så van att ta bussen från samma plats, nu ser det helt annorlunda ut. Men det kommer nog ordna sig, det tar bara några dagar att vänja sig.