Invigd. I morse öppnade Guldbron för allmänheten. En förbättring för cyklisterna, menar de som Mitt i pratat med. Foto: Pekka Pääkkö

Stockholmarnas dom om Guldbrons cykellösning

Cykelsituationen har länge varit besvärlig i Slussen, men i och med öppningen av Guldbron har staden lovat bättring. Vad är då domen, nu när trafiken släpps på? Mitt i stack ut för att ta tempen på morgonpendlarna.

  • Publicerad 10:31, 26 okt 2020

I morse, klockan 05.00, var det äntligen dags för allmänheten att bege sig upp och över Guldbron.

Förutom några ilskna tutor och en del trafikanter på irrvägar såg det ut som att trafiken flöt på ganska bra – och de flesta cyklister Mitti i pratade med verkade tycka att nya bron har gjort pendlingen bättre.

Nu invigs omtalade Guldbron

Så kastas trafiken om när guldbron öppnar

Positiv. Cyklisten Karolina Danström tycker det blivit lättare att ta sig över Slussen. Foto: Pekka Pääkkö

Uppkopplad. Lotta Törnberg passar på att uppdatera sina sociala medier på vägen över bron. Foto: Pekka Pääkkö

– Det är helt underbart. Varje morgon, på vägen förbi, har jag tänkt säga till de som jobbar här hur fint det blivit. Det gick också bra att hitta, det var tydligt skyltat, säger cyklisten Karolina Danström som trampat över från Nackahållet.

En annan som också tycker det gick bra att hitta är Lotta Törnberg, som precis med cykel tagit sig upp från rampen mitt på bron.

– Det är bara att läsa skyltarna, precis som när man åker andra fordon.

Att bron har öppnat har Lotta Törnberg knappt hunnit smälta än, säger hon.

– Det känns som vi är på banan nu, och det är skönt att slippa alla kringelikrokar.

Blir bra. Än har Carl Wingmark ingen riktig uppfattning om de nya cykelvägarna, men han tror de innebär en förbättring. Foto: Pekka Pääkkö

Pendlare. Karin Wallensteen tycker den nya bron är fin, och noterar att det varit många cyklister som stannat för att ta bilder. Foto: Pekka Pääkkö

"Rörigt, men blir nog bra"

Än har bron bara varit öppen i några timmar, så helt lätt är det inte att ha en tydlig åsikt om förändringen. Det menar cyklisten Carl Wingmark, som precis tagit sig över bron från Stadsgårdsleden.

– Jag har ingen riktig uppfattning än. Det är lite rörigt, men det blir nog bra det här, säger han.

Men det finns också ett, förhoppningsvis övergående, problem. Folk gör lite oväntade stopp, har Karin Wallensteen noterat, där hon väntar på grönt ljus för att trampa vidare mot Gamla stan.

– Jag tycker det blev fint, och det är lätt att hitta. Men det finns en viss överrepresentation av cyklister som stannar och tar bilder, säger cyklisten Karin Wallensteen.

Letar. Simon Häggström har än inte hittat sin buss nya hållplats. Foto: Pekka Pääkkö

Förtydligat. I cykelbanan är det skyltat vart vägarna leder. Foto: Pekka Pääkkö

Vanesak i vardagen

Överlag verkar Guldbron inneburit en förbättring för cykelpendlarna. Vägarna är tydligt markerade, och för de som ändå kommer på villovägar finns vakter på plats för att lotsa rätt.

Men bussarna, som fått nya hållplatslägen, har rört till det för några resenärer.

– Jag vet inte var min buss går, säger Simon Häggström, där han står vid Katarinavägen och försöker lokalisera en hållplats via telefonen.

– Jag är så van att ta bussen från samma plats, nu ser det helt annorlunda ut. Men det kommer nog ordna sig, det tar bara några dagar att vänja sig.