Patrik och Hanna Lienhart var några som tog sig till Katarinahissen för att se när guldbron anlände till Slussen i onsdags. Foto: Sofie Axelsson/Clément Morin

Stockholmarnas åsikter om guldbron går isär

"Ett välkomnat avbrott i vardagen" sa någon om brons ankomst till Slussen. Reaktionerna på guldbron som nyss lagt till i Slussen går isär. Men högst hörs glada tillrop, kanske mest för att den "nu äntligen är här".

  • Publicerad 19:30, 11 mar 2020

I den bitande blåsten som nog kändes lite extra uppe vid Katarinahissen fångade många en första glimt av den nya guldbron. Reaktionerna lät inte vänta på sig. "Oj vad den är stor", "så fin färg", "historiskt", "inte toppen för klimatet" hördes i folkvimlet.

Stilen och färgen var de största vattendelarna bland stockholmarna på plats vid Slussen.

– Jag vet inte vad jag tycker om själva bron, den är lite för modern och ”spaceig” för Gamla stan. Men det kanske blir fint när den väl ligger där, säger Eva Lundell som tagit sig från Hammarby sjöstad för att fota bron.

Annika Boman från Södermalm, och Ulla Lavér, från Hägersten, var lite mer positiva:

– Det är roligt att det blir någonting annat. Intressant och lite djärvt att de inte tog en vanlig bro utan vågade ta en i guld, säger Ulla.

Annika är främst glad över att man på Slussen gör det möjligt att få en fortsatt god vy över staden men har ingenting att säga om bron i sig annat än att det är intressant att se den fraktas hit.

JARNLO: Slussens guldbro blir ett monument över min ungdom

Eva Lundell, Hammarby sjöstad. Foto: Sacharias Källdén

Annika Boman, Södermalm, och Ulla Lavér, Hägersten. Foto: Sacharias Källdén

Trotsar kylan

Några som väntat länge är Hanna Lienhart och hennes pappa, Patrik Lienhart.

– Jag håller på att frysa ihjäl men det är väldigt spännande. Vi såg när den kom in, när det knappt var någon här till att det nu är fullsmockat med folk. Men det är kul, vi bor här på Södermalm så vi kommer ju att gå på bron varje dag när den är klar, säger Hanna.

Även fyramånadersbebisen Nike har hittat till bron tack vare mamma Bea Servin.

– Vi har följt bron under ett par veckor nu, med förseningar, storm och allt vad som hänt, så det kändes historiskt att ta med Nike och komma hit, det är inte varje dag en enorm guldklimp kommer till stan, säger Bea som bor på Södermalm.

Patrik Lienhart och dottern Hanna Lienhart, Södermalm. Foto: Sofie Axelsson

Bea Servin med dottern Nike, Södermalm. Foto: Sofie Axelsson

Så här såg det ut när guldbron anlände till Slussen tidigare idag. Foto: Clément Morin