Foto: Jannie Flodman

Stockholmarna: Så kan trafiken bli bättre

Bilisterna får maka på sig. Stockholm ska ge mer plats till cyklister och gångtrafikanter. Men hur upplever fotgängare, bilister och cyklister trafiksituationen i Stockholm?

  • Publicerad 06:30, 11 jul 2017

Vi ställde två frågor:

1. Hur är det att vara bilist/cyklist/fotgängare i Stockholm?

2. Hur kan trafiksituationen bli bättre?

FOTGÄNGARNA: "Lite roddigt där det byggs mycket"

Foto: Jannie Flodman

Ann-Marie Strömberg, 67, fotgängare och socialarbetare, Aspudden

1. – Det är skapligt att vara fotgängare. Jag känner mig ganska trygg även om jag varit nära att bli påkörd av cyklister som inte förstått att det finns hastighetsbegränsningar.

2. – Det borde inte göras fler dubbelriktade cykelbanor. Det uppstår ofta farliga situationer när man ska korsa en cykelbana och det kommer folk från två olika håll.

Foto: Jannie Flodman

Andreas Popovski, 41, fotgängare som jobbar på förskola, Midsommarkransen

1. – Det är lite roddigt på de ställen där det byggs mycket tycker jag. I Aspudden finns det till exempel en korsnings som byggs om där det är lite oklart hur man ska gå. Men det är bättre här än i stan.

2. – Jag litar trots allt på att framkomligheten sköts. Det känns däremot som att naturen runt omkring vägarna borde prioriteras. Mer träd överlag, speciellt längs Hornsgatan.

Foto: Jannie Flodman

Lisbeth Lindblom, 35, fotgängare och bank-säljare, Södermalm

1. – Det är väldigt mycket bilar här i innerstan. Det är värst för barn som bor här som inte kan gå ut och leka själva. Dessutom blir luften väldigt dålig.

2. – Jag tror att det är svårt att få folk att sluta ta bilen, de är för bekväma. Men fler gågator vore bra. Sen kan man ju fundera på – om det funkade med häst och vagn förr i tiden borde det väl gå nu med?

BILISTERNA: "Gillar verkligen inte att trängas"

Foto: Jannie Flodman

Micke Högh, 37, bilist och studerande, Örnsberg, med dottern Isabella

1. – Det är klart att jag ofta sitter och svär över andra bilister. Jag åker bil varje dag till skolan i Norrtull och det tar 45 minuter.

2. – Det behövs fler vägar och körfält, eftersom bilisterna inte får plats. Jag tror att de flesta i min situation hade valt kollektivtrafiken i stället, men jag gillar verkligen inte att trängas där, jag mår dåligt av det.

Foto: Jannie Flodman

Magnus Hofvander, 49, målare och bilist, Sollentuna

1. – Mycket biltullar och långa köer! Jag är beroende av bil i mitt yrke och situationen för bilister blir bara mer och mer rörig. Bilfälten blir färre eftersom cykelbanorna prioriteras.

2. – Det borde finnas fler körfält och folk borde sluta åka själva i en bil, så att det blev färre bilar på gatorna.

Foto: Jannie Flodman

Ulf Klang, 57, bilist och brandman på Katarina brandstation, Sundbyberg

1. – I innerstan där jag kör i jobbet är det bedrövligt, på sommaren ännu bedrövligare eftersom det är mycket vägarbeten då. Det är väl bra att cyklister prioriteras men någonstans måste ju bilarna ta vägen.

2. – Cyklisterna borde lära sig trafikreglerna. Nu cyklar många mot rött och tror att de har företräde. De borde sakta ner också och inte ha så bråttom hela tiden.

CYKLISTERNA: "Gör fler cykelbanor avskilda"

Foto: Jannie Flodman

Jimmy Mannung, 41, cyklist som jobbar på Naturskyddsföreningen, Mälarhöjden med barnen Selma och Olivia

1. – Längs med cykelstråken utanför tullarna fungerar det bra men i stan är det hopplöst. Cykelvägar kan plötsligt ta slut och det är dåliga trafiklösningar som gör att man måste cykla mitt i trafiken.

2. – Hela infrastrukturen måste göras mer cykelvänlig. Snöröjningen måste bli bättre så det går att cykla på vintern och det måste finnas cykelställ även för större cyklar.

Foto: Jannie Flodman

Josefin Larpe, 27, cyklist och barista, Australien/Tullinge

1. – Det är läskigt att vara cyklist eftersom man inte vet hur andra cyklister eller bilister tänker. Det är dessutom läskigt med fotgängare som inte har koll på att de går mitt i en cykelbana.

2. – Det vore bättre om fler cykelbanor var avskilda och inte låg i direkt anslutning till fotgängarna. Alla slags trafikanter borde också tänka till kring hur de beter sig i trafiken.

Foto: Jannie Flodman

Omar Garces, 53, cyklist som jobbar på ett transportföretag, Liljeholmen

1. – Både bilister och cyklister missköter sig! Folk borde sluta vara nonchalanta, sluta tänka att man är liten och kommer förbi eller visa fingret.

2. – Det borde finnas bättre och fler cykelställ och vi borde titta på Amsterdam och ta efter dem. Den staden är organiserad på ett bättre sätt och där är det fler som cyklar.