Stockholmarna är törstiga just nu. Foto: Mostphoto, Mitt i

Stockholmarna hinkar öl som aldrig förr

Kombinationen fotbolls-VM och sommarvärme har fått bryggerierna att jobba för högtryck, och krogarna fylls av stockholmare som hinkar öl som aldrig förr. – Här är helt tomt på dryck i dag, säger Louice Nilsson, restaurangchef på Häktet, dagen efter Sveriges seger mot Schweiz.

  • Publicerad 19:47, 4 jul 2018

Sommar och fotbolls-VM betyder högsäsong för ölförsäljningen.

För Häktet på Södermalm har det blivit en succé att visa VM-matcherna i fotboll. Här har man försökt tona ner stadionkänslan och att hinka stor stark, men det dricks likväl som aldrig förr.

Efter gårdagens match är det helt tomt på dryck, noll finns kvar

Louice Nilsson, restaurang Häktet

– Det är bättre än någonsin och mycket över förväntan. Här har det varit så bra tryck och superhärlig stämning. Efter gårdagens match är det helt tomt på dryck, noll finns kvar och det är bara att beställa mer, säger Louice Nilsson, restaurangchef på Häktet, dagen efter Sverige slog ut Schweiz i åttondelsfinalen.

Och det stora suget på öl och annan dryck märks väl på Spendrups bryggerier. Där har det under sommaren varit full produktion, men det är ändå inte tillräckligt för att kunna bygga upp något lager.

Hela dryckesbranschen är lite tagen på sängen

Rose-Marie Hertzman, presschef Spendrups

Några exakta siffror på försäljning och produktion hittills i sommar kommer inte förrän i mitten av juli, men Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups, säger att det aldrig har varit så hårt tryck tidigare.

– Allt det som produceras går i princip direkt ut med lastbilarna, inget hamnar på lagret. I första hand beror det höga trycket på det varma vädret, men självklart också på VM. Tillsammans är det en oslagbar kombination, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att hela dryckesbranschen är lite tagen på sängen, för ingen hade kunnat tro att vi skulle ha en så här lång period av värme, säger hon.

Alkoholfritt ökar

Hon berättar att ölen är en storsäljare, men att de alkoholfria alternativen har ökat mer än de hade räknat med. I handeln har till exempel försäljningen av alkoholfri öl ökat med 50 procent de senaste två åren, enligt Spendrups.

På O´Learys i Huddinge centrum har man fått beställa in betydligt mer dryck än en normal junimånad.

Det är som natt och dag nu under VM

Aygun Akkurt, O’Learys Huddinge

Under Sveriges matcher har det varit fyllt till max, vilket innebär 350 gäster. Och till lördagens kvartsfinal mot England är alla sittplatserna redan bokade.

– Det är som natt och dag nu under VM, även om det kan vara mycket folk här ändå. Och just när Sverige spelar är det kaos. I går när de vann var det så fantastisk stämningen att takplattorna höll på att rasa in, säger restaurangchef Aygun Akkurt.