När människor inte kunde komma till biblioteken på samma sätt på grund av restriktioner och smittorisk var personalen tvungna att tänka utanför boxen för att inte gå miste om aktivt deltagande hos besökarna.

Kista bibliotek har bland annat ordnat olika skrivtävlingar och onlineaktiviteter för att hålla människors läs– och skrivintresse vid liv. Ur det föddes slutligen också idén om att skapa en alldeles egen podcast, något som nu har blivit verklighet.

– Det är enheten Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta som producerat den. Det är vårt kärleksbarn kan man säga, säger Lukas Stolpe, bibliotekarie med inriktning mot digitalt skapande, samt projektledare för podden.

Personlig berättelse

Biblioteket utlyste en tävling där vem som är folkbokförd i Stockholms län och är över 18 år fick skicka in tidigare opublicerade noveller, där de vinnande bidragen skulle läsas in av skådespelare.

Lukas Stolpe berättar att det fanns en personlig berättelse bakom idén.

– Min mamma brukade skriva noveller till olika tidningar när hon var ung. Det var väl ingen stor grej så, men så läste Pernilla August upp en av novellerna i radio. Mamma har kvar ljudinspelningen från när hon satt och bandade bredvid radion än i dag, men inte någon av texterna. Det säger ändå något om ljudets kraft, säger han.

Unika avsnitt

Ungefär 70 bidrag kom in, och en jury bestående av bibliotekarier, litteraturvetare och författare valde ut sex stycken som de tyckte höll extra hög kvalitet.

– Sedan fick skådespelarna tolka texterna fritt och läsa in dem på sina egna sätt, vilket var en viktig del i det hela. Det kan vara otroligt svårt att lämna ifrån sig en text, släppa kontrollen, och se hur någon annan möter den, säger Lukas Stolpe, och fortsätter:

– I ett medielandskap där ljudmedier vinner mer och mer mark kan det vara nyttigt för författare att tänka på vilka krav det ställs på en text när den ska läsas högt, och vad det innebär att låta andra tolka den. Vi hoppas att podden ska få folk att reflektera över de frågorna.

Lyssnare kan förvänta sig sex helt unika avsnitt.

– Det är alltifrån klassiska hämndhistorier till surrealistiska vardagsskildringar. Det var en stor bredd både bland bidragen och skådespelarna, vilket jag anser är poddens styrka, säger Lukas Stolpe.