Buller och ljud har anmälts i mycket större utsträckning under 2020 än 2019. Hemmajobb tros ligga bakom trenden. Foto: Mostphotos

Stockholmare slår rekord i klagomål

Pandemin har fått fler stockholmare än någonsin att hålla sig inom hemmets fyra väggar. Det märks också i statistiken. 2020 gjordes rekordmånga anmälningar och klagomål på inomhusmiljön.

  • Publicerad 13:43, 19 feb 2021

Pandemin ligger tung över staden och folk jobbar hemifrån som aldrig förr. Konsekvenserna av det tar sig olika uttryck, och en av dem går att läsa i det antal klagomål som lämnats in till staden.

Under 2020, jämfört med 2019, har nämligen antalet anmälningar på störande ljud i hemmet – från ventilation, grannar och trafiken – ökat med 15 procent.

– Det har varit ett rekordår för oss, säger Miriam Adolfsson, enhetschef för inomhusmiljö på miljöförvaltningen.

Långt fler stockholmare har anmält mögel och fukt i hemmet till staden under 2020, än 2019. Foto: Mostphotos

Förutom buller så har även anmälningar om fukt och mögel stuckit iväg, och ökat med 50 procent från 2019 till 2020. Totalt har antalet klagomål på inomhusmiljö ökat med 28 procent.

– Vi har inte gjort någon djupare analys av det, men gissningsvis är det fler som jobbar hemma under pandemin. Då upplever de hemmet på ett helt annat sätt, och lägger märke till sådant som man inte märkt tidigare, säger Miriam Adolfsson.

Lars Bergh har jobbat med ljudproduktion i 30 års tid, men för några år sedan bestämde han sig för att reducera, istället för att producera, ljud. Foto: Mårten Westman

Ljudombudsman

Brommabon Lars Bergh driver företaget Ljudombudsman, och hjälper folk med ljudrelaterade problem. Generellt har ljudnivån i samhället skruvats upp på senare år, menar Lars Bergh.

– Det spelas musik i butiker och på restauranger, i öronen har vi hörlurar. Örat får aldrig vila. Har man då även buller och oljud hemma från fläktar, pumpar och grannar, då blir man ju tokig.

När vi utsätts för oönskade ljud blir vi irriterade, trötta, och får svårt att fokusera, menar Lars Bergh. Speciellt svårt är det med lågfrekventa ljud, exempelvis från fläktar.

– Hjärnan kan stänga ute sådant som inte ger oss ny information, så efter en, två minuter sorteras buller bort från vårt medvetande. Men hjärnan jobbar ändå hela tiden, det är det som gör det så skönt när man väl stänger av köksfläkten, säger han.

Riktlinjerna

Det finns regler för hur mycket det får låta i folks bostäder. Enligt FHM:s riktlinjer ska till exempel ljudnivån i sovrummet inte överstiga 30 decibel under en given tidsperiod.

Upplever man problem med oljud hemma ska man i första hand höra av sig till fastighetsägaren, som har ansvar för att hålla koll på buller från fasta installationer.

– Om det skär sig där kan man höra av sig till oss. Då utreder vi saken, och kommer vi fram till att gränsvärdena överskrids, så ska problemet åtgärdas, säger Miriam Adolfsson.

Hinner ni med alla ärenden?

– Våra inspektörer kämpar på bra. Det var en ökning i början av året, men nu är det inte en börda på samma sätt. Men viss eftersläpning blir det.

Antal klagomål på inomhusmiljö

Fukt och mögel
2019 – 56 st

2020 – 84 st

Buller och oljud
2019 – 556 st

2020 – 643 st

Klagomålsärenden inomhusmiljö, totalt
2019 – 827

2020 – 1057

Källa: Miljöförvaltningen

Visa merVisa mindre