Södermalmsbon Liv Elf-Karlén bytte plats med Mario. Foto: Privat

Stockholmare sätter sig för att hjälpa tiggare

Södermalmsborna Otto Milde och hans sambo Liv Elf-Karlén satte sig utanför varsitt Coop istället för Mario och Zina.

  • Publicerad 17:17, 3 feb 2017

Otto Milde ville uppmärksamma romska tiggares situation genom att själv sätta sig och tigga. Under hashtaggen #jagsitteristället har han spridit budskapet på sociala medier.

I måndags satt han en kväll utanför Coop Bondegatan istället för Zina som brukar sitta där.

– För mig handlar det om att synliggöra strukturell rasism och hur vi ser på våra medmänniskor. Jag förklarade idén för Zina som verkade väldigt glad över att få ta ledigt en kväll, säger Otto Milde.

Han stöttar tiggarna – genom att tigga själv

Hans sambo Liv Elf-Karlén valde att göra samma sak – och satte sig på torsdagen utanför Coop Vintertullen istället för Mario som brukar sitta där.

– Vi kom överens om att jag skulle sitta en stund istället. Han verkade glad över att det här uppmärksammades. Enligt honom är det oftare kvinnorna som råkar ut för saker, och att många har försvunnit från sina platser eftersom de är rädda, säger Liv Elf-Karlén.

Både Otto och Liv upplevde såväl positiva som negativa reaktioner från förbipasserande.

– Någon muttrade "åk hem med dig". Det var fasansfullt kallt och lite märkligt när folk vek undan blicken på ett sätt som jag inte är van vid. Men det ledde också till väldigt många spännande samtal, säger Liv Elf-Karlén.

Hon tycker att det är en tydlig aktion för att synliggöra den utsatta situation som tiggarna befinner sig i.

– Några som gick förbi mig idag tog ett kort och sa att de också kunde tänka sig att sitta. Det vore jätteroligt om det kan sprida sig, säger Liv Elf-Karlén.