Elcim Yilmaz är en av de hundratals stockholmare som under fredagseftermiddagen öppnat upp sina hem med hjälp av sociala medier. Här är hennes soffa. Foto: Elcim Yilmaz

Stockholmare öppnar sina hem efter attacken

Efter dådet vid city i eftermiddags så har sociala medier svämmat över med uppdateringar och tweets med hashtagen #openstockholm. Stockholmare öppnar nu upp sina hem för den som behöver en trygg plats eller inte kan ta sig hem.

  • Publicerad 17:48, 7 apr 2017

Elcim Yilmaz bor Södermalm och är en av de som öppnat sitt hem.

– Just nu är jag och handlar mat så det finns ifall folk skulle komma, säger hon och fortsätter:

– Om man går in på hashtagen nu så ser man massa människor över hela stan som skjutsar och hjälper till på olika sätt. Är det någon som befinner sig på Folkungagatan så är den välkommen hit, säger Elcim Yilmaz.

Hyllas av många

Initiativet hyllas av många på sociala medier.

"Värmen, kärleken och motståndet är starkare än terrorn. Tack alla ni som öppnar dörrarna till dem som behöver rum #openstockholm", skriver en användare på Twitter.

"Det kunde varit tvärtom men Stockholm öppnar sina dörrar", skriver en annan.

"Stockholm visar nu sin starkaste och stoltaste .Folk öppnar upp sina hem och hjärtan för de behövande. #openstockholm", skriver komikern Özz Nujen på sin twitter.

Här är några exempel från #openstockholm

"Har en tom lägenhet i Stockholm om någon behöver låna över natten med anledning av dagen. Dra DM."

"finns massa plats och kaffe och sällskap om ngn är kring högdalen och inte har någonstans att ta vägen. skriv bara #openstockholm"

"Finns kaffe, sällskap och köksbord hos min sambo på Reimersholme, vid Hornstull, om man vill. DM:a. #openstockholm"

"Värms av de som öppnar sina dörrar. Självfallet står även min på Lilla Essingen öppen för den som har svårt att ta sig hem #openstockholm"

"Om någon är i närheten av Hammarbyhöjden och inte tar sig hem så står dörren öppen. Hoppas alla mår bra."

"Ni som är i Solna och inte kommer hem; Min dörr är öppen i väntan på att lugnet lägger sig o tåg/buss går igen."

"På Östermalm och kan inte ta dig hem? Kom till Grev Turegatan 7"

"finns massa plats och kaffe och sällskap om ngn är kring högdalen och inte har någonstans att ta vägen. skriv bara #openstockholm"

"Om någon är fast i stan och har för långt hem, min dörr står öppen i Svedmyra om du kan ta en taxi söderut. Det är knappt en kvart från centralen."

"Om någon befinner sig vid st eriksplan och behöver komma in någonstans så sitter jag på kontoret här, skriv till mig isf  <3"

"Seems that SL has come to a stand still. If you are stranded in the city, Jake Ohlstrom and I live in Vasastan and our home is open to you or anyone you know #openstockholm"

"Någon som har svårt att ta sig hem och som behöver en plats att vara på - hör av er. Plats och värme finns i Sjöstan."

"För den som är i Vasastan och inte kan ta sig hem, finns lite, men kärleksfull, plats i en etta på St Eriksplan. Kaffe finns. Skicka dm för adress.  ❤ #openstockholm"

"Om någon inte kan ta sig hem, behöver soffa, kaffe eller vad som helst står dörren öppen hos oss. Nybrogatan 87, 10 minuter från Centralen. Hör av er  ❤️
#openstockholm"

"Då all SL-trafik är inställd - hur kommer folk hem?
Jag bor i Handen om någon är strandad på denna sidan av stan.
Anybody stuck in Handen/Haninge (or this side of town) and cant get home, write me here.
#openstockholm"

"Om någon är på fel sida av stan just nu, jag bor i Solna, nära Solna station och bjuder på kaffe och kramar! #openstockholm"

"Om någon i Stockholm har inte har någonstans att ta vägen
Är vår dörr öppen på lilla
Essingen  ❤
#openstockholm"

"bor i Karlaplan om någon känner att de inte kan ta sig hem  ❤ ❤ ❤ ❤mat, Netflix och främlingsvänlighet finns #openstockholm"

"Kör öppet hus i brandbergen idag om du/ni inte kan ta er hem! Finns även sovplats!
(OK att dela!)
(Finns katter i hemmet!)"

"Är hemma på Odengatan, säg till om ni vill in!
Am home on Odengatan, let me know if you want to get inside!
#openstockholm"

"Jag har sovplats att erbjuda i Årsta (är dock fortfarande på jobbet i stan och vet inte när jag får åka hem) om någon behöver. Har en stor säng och en liten soffa men det är iaf alltid något! Är bra på att kramas och på att laga mat. Har även hund som är gullig. Hör av er! Dela om ni vill!!! #openstockholm"

Visa merVisa mindre