Rörliga avtal, långa avtalstider och smart uppvärmning. Det finns flera sätt att förhålla sig till elmarknaden.

Privatpersoner på Face­book vittnar om tunga elkostnader för december. ”18 500 kronor... Samtidigt vet man att det är några dyra­ månader kvar framöver också.” Och ”Cirka 10 000 mot 3 200 som det brukar vara...svider rejält.”

Villaägaren: ”Man biter ihop”

Erik Mellberg bor i ett radhus och är ordförande för Villaägarnas lokalförening i Högdalen. Han konstaterar att priserna är fyra gånger så höga som för ett år sedan.

– I vårt fall är det inte så farligt, vi har fjärrvärme och då drabbas man inte särskilt mycket. Jag är glad att jag inte har ren elvärme, för då skulle det bli riktigt tungt. Man bara biter ihop och hoppas att det ska gå över, för vi kan ju inte göra något.

Staden: ”Köper när priset är fördelaktigt”

För Stockholms stad är det inte heller någon fara på taket just nu eftersom avtalen är upphandlade för långa tidsperioder.

Varje fastighet staden har består av en eller flera separata anläggningar som ansluts till ett övergripande ramavtal. Avtalsperioden för dem löper oftast under en längre tid, till exempel fyra år med möjlighet att förlänga. 

– Vår policy och strategi möjliggör att vi genom att bevaka prisutvecklingen på elbörsen kan välja att köp när priset är fördelaktigt, säger Anna Birath, avtalschef.

Hon säger också att den el Stockholms stad vi förbrukar i  dag har de köpt långt innan den senaste tidens kraftiga prisökning. På samma sätt har de redan köpt en del av den el man kommer att förbruka för en längre tid framöver.  

– Det här gör att vi inte är så känsliga för den här typen av kraftiga svängningar på marknaden.

Tennishallen: ”Lite hysteriskt emellanåt”

På Stockholms Tennishall, som är privatägd, är man beredd på det värsta och har tagit höjd för det. Och under december månad behövdes det, då räkningen blev mycket dyrare än vanligt.

– Men så är det ju med rörliga elpriser, ibland upp och ibland ner. December förra året kostade det en sjättedel av vad det kostade nu i december. Jag kan tycka att det kan var lite hysteriskt emellanåt, säger Christer Lundberg, ägare Stockholm Tennis.

– Redan i  dag är priset billigare än det var den här dagen förra året. Än så länge är vi inte så bekymrade, det har varit bättre tider förr, och det kommer nog bättre tider igen