En allt vanligare syn, en kassaapparat utan pengar. Foto: Pekka Pääkkö

Stockholmare mest positiva till kontantfritt

65 procent av invånarna i Stockholms län är positiva till ett kontantfritt samhälle visar en ny undersökning. Stockholmarna är mer positiva till en kontantfri utveckling än övriga svenskar.

  • Publicerad 08:38, 23 maj 2018

Mitt i berättade tidigare i våras om att allt fler butiker och caféer helt nobbar kontanter. På KTH har forskare till och med räknat fram ett exakt datum då Sverige blir kontantfritt, 24 mars 2023.

– Det är den tidpunkt då den genomsnittlige handlaren inte har lönsamhet på kontanthandel, har Niklas Arvidsson, docent i industriell ekonomi, tidigare sagt till Mitt i.

Stockholmare mer positiva

Nu visar en ny undersökning, gjord av Sifo på uppdrag av St1, att stockholmare är mer positiva än andra svenskar till den kontantfria utvecklingen. 65 procent av stockholmarna säger sig vara mycket eller ganska positiva till ett kontantfritt samhälle.

Mitt i reportage om det kontantfria samhället visade samtidigt att frågan delar befolkningen. ”Utan kontanter finns inget ekonomiskt privatliv, vi måste värna friheten från det totala övervakningssamhället” skrev en läsare på Facebook. ”Jag vägrar handla i sådana butiker” skrev en annan om de handlare som vägrar ta emot kontanter.

Fakta

Så gjordes undersökningen

Totalt gjordes 4268 intervjuer med personer runt om i Sverige. I Stockholms län svarade drygt 200 personer.

Undersökningen genomfördes under perioden 7-14 mars 2018.

Källa: Sifo