"Utmärkt". Motorjournalisten och elbilsägaren Tommy Wahlström har länge efterfrågat vanliga eluttag på gatorna och i garage. Nu har staden lyssnat. Foto: Andreas Jennische

Stockholm vill göra det möjligt att ladda bilen på gatan

Det är för krångligt att ladda sin elbil. Stockholms stad jobbar nu för att installera vanliga sladdar med stickkontakter vid gatuparkeringar.

  • Publicerad 15:31, 15 okt 2015

Stockholm har pekats ut som en usel stad för elbilsägare.

Tommy Wahlström, redaktör på Vi Bilägare och van elbilsförare, har i en tidigare intervju med StockholmDirekt sagt att ”det är mycket bättre att bo på landet för den som har elbil än att bo här i Stockholm”.

För få laddare

Varför? För att det finns så få vanliga eluttag för 8-10-timmarsladdning – vid p-platser på gatan och i p-hus.

Den rödgrönrosa majoriteten verkar ha lyssnat. I budgeten för nästa år står att ”trafikkontoret ska utreda förutsättningar för att skapa fler laddningsplatser i gatumiljö för normalladdning”.

Parkera och ladda

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP):

– Det här är något helt nytt i Stockholm och som vi nu ska utreda om det är möjligt att göra, säger han.

Tanken är att hitta sätt att installera vanliga stickkontakter vid ett antal av stans p-fickor på gatan samt sy ihop ett samarbete med elbolag som måste stå för själva elen.

– Vi har också funderat på om vi skulle kunna peka ut vissa enskilda gator där det finns sådana här laddningsstationer för att göra dem lättare att hitta, säger Daniel Helldén.

Tommy Wahlström kommenterar nyheten så här:

– Jag tycker det låter utmärkt! Laddmöjligheter på gatan är en förutsättning för att många boende i lägenhet ska kunna skaffa elbil. Men det är viktigt att stan sätter fart om man menar allvar med talet om att bli fossilfri till år 2030, säger han.