När fläktarna sålde slut var badet enda räddningen för svalka under rekordjuli. Foto: Mostphotos

Stockholm varmast i hela Sverige – någonsin

Har du svettats den senaste månaden? Inte konstigt för under juli var Stockholm varmast i landet och ett över 250 år gammalt rekord slogs för Stockholms månadsmedeltemperatur.

  • Publicerad 16:32, 1 aug 2018

Fläktarna sålde slut, bränderna härjade och äldreboenden delade ut isglass för att de äldre skulle klara värmen. Det har varit en rekordvarm juli månad i Stockholm, faktiskt den varmaste som uppmäts under de 261 år som SMHI fört statistik.

Med en månadsmedeltemperatur på 22,4 grader är Stockholm den plats i Sverige där det har varit varmast i juli. Inte nog med det, det är den varmaste månadsmedeltemperatur som någonsin uppmätts av SMHi i hela Sverige. I hela Sverige har temperaturen varit tre till fem grader varmare än normalt.

Varmaste natten i Vaxhlom

Årets varmaste dag i länet uppmättes 26 juli. Då var det 33,6 grader som varmast i Stockholm. Men Hästveda i Skåne tog det nationella rekordet för juli med 34,6 grader.

Den 18 juli fick Stockholm landets varmaste natt i hela landet. 23,4 grader var den lägsta temperaturen under natten på Skarpö i Vaxholm.

Idag varnar meteorologer för flera heta dagar framöver med temperaturer på över 30 grader men till nästa vecka blir det något som mer liknar vanlig svensk sommar med temperaturer på drygt 20 grader.