MILJÖZON. Det står nu klart att Stockholms stad ska arbeta med miljözoner där det ska råda dieselförbud. Foto: Mostphotos

Stockholm tar nytt steg mot dieselförbud

Dieselfria miljözoner i Stockholms innerstad är ännu ett steg närmare att bli verklighet. Majoriteten i stadshuset har nu skrivit in frågan i nästa års budget. “Målsättningen är att få ner kväveoxidhalten i Stockholm”, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

  • Publicerad 16:36, 9 okt 2017

Nu dras snaran åt ytterligare mot dieselbilarna i Stockholm. När majoriteten i stadshuset på onsdag presenterar sin budget för 2018 har frågan om miljözoner skrivits in, vilket innebär att arbetet mot ett dieselförbud i Stockholm nu börjar på allvar. Något som Aftonbladet först kunde berätta.

– Det vi gör är att vi för budgeten nästa år skriver in att vi ska arbeta med frågan tillsammans med trafiknämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden. Det innebär att så fort regeringen släpper förordningstexten och vi vet vad det står i den och vilka gränser vi ska sätta går arbetet igång i staden hur man kan implementera det här, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

M vill stoppa dieselförbud 2020: "Inte acceptabelt"

"Vi klarar inte målen alls i stan"

Frågan om Sveriges kommuner ska införa miljözoner behandlas just nu av Regeringen och en så kallad förordningstext håller på att tas fram.

I Stockholm har två miljözoner föreslagits av Transportstyrelsen: En mindre i Gamla stan där endast el- och laddhybrider tillåts. Den andra zonen omfattar hela Stockholms innerstad i vilken alla dieselbilar som inte har den senaste reningen (Euro 6) ska förbjudas.

Men exakt hur miljözonerna det ska se ut är något som Stockholms stad själva ska utreda framöver.

– Målsättningen är att få ner kväveoxidhalterna i Stockholm. Vi vet att de är mycket höga. Vi klarar inte målen alls i stan, vi slog i taket på Hornsgatan redan i februari. Vi klarar inte ens EU:s miljönorm, säger Daniel Helldén, och pekar på flera hälsofaror som skulle kunna minskas med ett dieselförbud:

– Kväveoxider är hälsoskadliga för folk som har astma och alla som har hjärt- kärlsjukdomar påverkas av detta. Vi har flera dödsfall på grund av detta varje år. Så målsättningen är att få bort de mest miljöskadliga bilarna, åtminstone dieselbilarna från de platser vi pekar ut, säger han.

Hur påverkar det här de bilburna i Stockholm?

– Det kommer framförallt påverka de som har dieselbilar utan klassning “Euro 6”. De får låta bli att köra bil i innerstan eller byta till en bil som klarar den här miljönormen. Jag tror att de flesta inte kommer att påverkas nämnvärt. De som inte har miljöskadliga bilar påverkas inte alls, säger Daniel Helldén.