Byholmen säljs nu till ett privat fastighetsbolag. Foto: Henrik Lindstedt

Stockholm stad säljer vårdfastighet

De kommunala vårdverksamheterna har lämnat fastigheten intill Vårberg centrum en efter en. Nu väljer stadsägda Micasa att sälja fastigheten till ett privat företag för 192 miljoner.

  • Publicerad 15:05, 14 jan 2020

Micasa fastigheter som äger vård- och omsorgsfastigheter i Stockholms stad säljer nu fastighetsområdet Byholmen 2 i Vårberg där fyra huskroppar ingår.

Köparen är det privata fastighetsbolaget Landia som nyligen även köpte en annan stor fastighet från Micasa. Anledningen till försäljningen är enligt Micasa att allt fler vårdverksamheter som tidigare hyrt i fastigheten har avvecklats eller övergått i privat regi de senaste åren. Den sista kommunstyrda verksamheten lämnade fastigheten för knappt ett år sedan. Fastigheterna är därmed inte längre av "strategisk vikt" för Stockholms stad.

Fastigheterna på 15 840 kvadratmeter säljs för totalt 192 miljoner kronor. Landia som också äger fastigheter i närområdet får tillträde till Byholmen 31 mars. Bytet av ägare kommer inte att påverka hyresgästerna i fastigheterna enligt Landias VD Jonas Ramstedt.

– Vi vill fortsätta att hyra ut som tidigare. Det är tänkt att de bostäder och vårdverksamheter som finns där idag ska fortsätta utan förändringar, säger Jonas Ramstedt.

Nästan hälften av fastigheterna i Byholmen 2 hyrs idag av privata vårdbolag eller stödboenden medan resterande del är studentlägenheter och hyresrätter.