I år blir det musikfyrverkerier över stan. Fast de syns och hörs inte på så många platser. Bäst ser man från Gustav Adolfs torg. Foto: Mostphotos

Stockholm slopar raketer – satsar på musikfyrverkeri på nyår

Stockholms stad skjuter upp färre och mindre fyrverkeripjäser över nyårshimlen i år. – Vi tar hänsyn till miljö och djur, men fortsätter ha ett firande med en annan sorts fyrverkerier, säger Jonas Naddebo (C) till Stockholms Direkt.

  • Publicerad 09:07, 11 dec 2019

Stockholms stad drar ner på fyrverkerierna på nyår. Det rapporterar Stockholm Direkt. 

I stället för att skjuta iväg tunga pjäser 300 meter upp i luften nöjer man sig med mindre fyrverkerier som inte når lika högt och inte syns lika långt.

Musikfyrverkerier ersätter storsmällare

Så kallade musikfyrverkerier, fyrverkeritårtor som skjuts upp samtidigt som musik ackompanjerar smällarna, ersätter föregående års gigantiska fyrverkerier.

– Det blir inte ett lika maffigt fyrverkeri som tidigare. Men vi tror det blir väldigt vackert och mycket festligare stämning. Musiken ackompanjerar fyrverkerierna. Det blir ett vackert färgspel ackompanjerat av svenska artister, säger Terese Bonnevier, kommunikatör på stadens kulturförvaltning till tidningen.

Syns på få platser

Fyrverkerierna kommer inte heller att synas lika lång som tidigare. De 700 fyrverkeritårtorna skjuts upp från slottet och kommer att synas bäst från Gustav Adolfs torg och Norrbro.

Enligt uppgift till Stockholm Direkt gör staden ingen ekonomisk besparing när man drar ner på fyrverkerierna. Även i år ska det kosta runt 400 000 kronor.

Hänsyn till djur och miljö

Skälet är att man vill satsa på ett mer hållbart officiellt nyårsfirande, något som staden gick ut med redan förra året.

– Vi får in mer kultur i fyrverkerierna och det blir ett mer hållbart nyårsfirande. Det här är en väg framåt. Vi tar hänsyn till miljö och djur, men fortsätter ha ett firande med en annan sorts fyrverkerier, säger Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) till Stockholm direkt.