Exempel på modulhus. Hur Stockholms nya modulkvarter ska se ut är inte klart. Foto: Ramirent

Stockholm ska bygga 1 500 modulhus till nyanlända – redan i år

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har fått i uppdrag att bygga rekordsnabba bostäder åt drygt 3 000 nyanlända. Ambitionen är att bygga på mark i alla delar av Stockholm.

  • Publicerad 13:45, 25 feb 2016

Det är SvD som skriver att Stockholms stad ska bygga upp till 4000 modulhus inom kommunen för att kunna ge plats åt alla nyanlända som fått besked om att stanna i Stockholm.

Lena Karlsson, samordnare för modulprojektet, bekräftar för StockholmDirekt att det finns en plan för att bygga modulhus med tillfälliga bygglov på mellan fem och tio år.

Men hon justerar siffran 4 000 modulbostäder nedåt.

– Det som Stockholm har fått anvisat är 2 810 nyanlända som ska bli medborgare i Stockholm och bo här. Det är dem vi ska bygga för, säger Lena Karlsson.

HVB-hem och lägenheter

Utöver det ska Stockholms stad ta ordna bostäder för mellan 500 och 600 ensamkommande flyktingbarn.

Modulbostäderna ska utformas i olika storlekar och rymma mellan en och flera personer. Hur modulhusen ska se ut är inte klart, upphandlingen avgörs förs vid midnatt mot fredagen. För de ensamkommande barnen är det HVB-hem med plats för dygnet runt-personal som byggs i modulutförande.

– Vi hoppas at vi ska kunna få upp mellan 1 300 och 1 500 modulbostäder helst i år, säger Lena Karlsson.

Runt om i stan

Om ett par veckor ska Lena Karlsson presentera en plan för var alla nya bostäder kan byggas.

– Vi ska försöka sprida det här över så många områden som möjligt. Det ska se schysst och trevligt ut. Vi tittar bland annat på mark som ska exploateras längre fram, säger Lena Karlsson.

Att bygga på Djurgården är inte aktuellt. Däremot kan det finnas lämpliga platser i exempelvis Hjorthagen eller Norra Djurgårdsstaden.

– Ambitionen är att vi ska försökahitta områden runt omkring i hela staden, men i innerstan är det svårt. Om några veckor ska vi presentera ett antal lägen, säger Lena Karlsson.

"Schysst och snyggt"

Det har redan byggts 88 enpersonsbostäder i modulutförande i Fagersjö i Farsta. Enligt Lena Karlsson ska kommande modulbostäder inte se likadana ut.