Foto: Stockholms stad

Stockholm sätter upp samkönade trafikljus

Övergångsställen kommer i år att pimpas med Pride-inspirerade trafikljus.

  • Publicerad 16:30, 3 jul 2017

De samkönade trafikljusen är ett sätt att visa på betydelsen av hbtq-frågor och Priderörelsen, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm.

– Vi försöker hitta nya sätt att visa att detta är något vi tycker är viktigt. Genom detta kan vi också bidra till att göra Pride till en spännande och kul grej som händer i stan, säger han.

Liknande initiativ har tagits i till exempel Wien, som satte upp samkönade trafikljus under Eurovision 2015, och under London Pride förra året.

GUIDE: Så kan du fira Pride hela sommaren

Under Prideveckan i Stockholm kommer 48 trafiklyktor sättas upp i fyra korsningar kring festivalområdet runt Östermalms IP. 48 lyktor innebär 96 linser, eftersom varje lykta ska visa både rött och grönt ljus.

– Prideparken kommer vara på IP och paraden går dit, så det är naturligt att ha det runt det området, säger Daniel Helldén.

Pridefestivalen pågår mellan 31 juli och 6 augusti. De samkönade trafikljusen kommer sättas upp några dagar före festivalstart och plockas ned dagen efter Prideveckans slut. De specialframtagna trafiklyktorna rimmar med Stockholm stads vision ”Ett Stockholm för alla”, enligt Helldén.

Totalkostnaden för satsningen beräknas till cirka 100 000 kronor.