Regionen har halkat efter när det handlar om vaccineringen av de äldre. Foto: Mikael Andersson

Stockholm sämst i landet på att vaccinera äldre

Vaccineringen av Stockholms äldre går långsamt. Bara 11 procent av medborgare med hemtjänst har fått första sprutan. Socialdemokraterna är mycket kritiska till majoritetens strategier. "Man bygger upp dimridåer för att bortförklara", säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

  • Publicerad 19:00, 1 mar 2021

Det går långsamt att vaccinera folk med hemtjänst mot covid-19 i Region Stockholm.

Färska siffror från Folkhälsomyndigheten visar bland annat att regionen bara lyckats ge en första spruta till 11 procent av av de äldre med hemtjänst, vilket är landets lägsta siffra i den kategorin.

Sämst i klassen

Ytterligare en bottennotering syns i andelen av 65-plussarna med hemtjänst som har fått full vaccinering, det vill säga två doser. Denna siffra är tre procent i Stockholm. Snittet i landet ligger på 21 procent.

Dessutom verkar det som att folk som kanske inte borde vara överst på listan fått en spruta före dem i riskgrupp. Det menar åtminstone Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

–  Stockholm är alltså sämst i landet på att vaccinera äldre med hemtjänst. Det är EU som delat ut doserna och därför kan den styrande majoriteten inte skylla på någon annan. De har valt att göra så här och de måste också kunna stå för att de bortprioriterat äldre för att istället vaccinera vårdpersonal som många gånger inte ens jobbar covid-nära.

Aida Hadzialic fortsätter med att säga att hon tycker regionen gjort ett fatalt misstag.

SD: "Inga vetenskapliga bevis"

Även oppositionspolitikern Gabriel Kroon SD är kritisk till hur majoriteten kommunicerat sin strategi.

– Alla regioner har samma saker att förhålla sig till ändå har man i Stockholm valt att satsa på at vaccinera personal snarare än dem i riskgrupp. Den styrande majoriteten har inte lyckats lägga fram några vetenskapliga bevis på varför man gör så här, säger han.

Finns en förklaring

Att annan personal än de som jobbar covidnära har fått vaccin före de äldre har en naturlig förklaring menar dock Anna Starbring (L) som är hälso- och sjukvårdsregionråd och den politiker som är ytterst ansvarig för vaccineringen. Till DN säger hon att vaccineringen tog fart förra veckan men att det finns viss eftersläpning i statistiken.

– Mellan onsdag 17 februari och onsdag 24 februari har ca 12 000 personer med hemtjänst och hemsjukvård vaccinerats. Viss prioriterad personal har också vaccinerats men då i huvudsak med Astras Zenecas vaccin som inte får användas för äldre.