Karolina Keyzer slutar som stadsarkitekt i Stockholm efter nästan sex år på posten. Foto: Pi Frisk

Stockholm rekryterar ny stadsarkitekt – Keyzer slutar

Efter snart sex år på posten slutar Karolina Keyzer som stadsarkitekt. ”Jag ska starta eget”, säger hon till StockholmDirekt.

  • Publicerad 07:24, 1 feb 2016

Hon har tagit fram Stockholms stads första arkitekturstrategi och har jobbat för att göra arkitektur till en fråga för alla stockholmare.

När Stockholms stad rekryterade henne 2010 lämnade hon jobbet som ritande arkitekt och som lärare och kritiker på bland annat Arkitektskolan och Konstfack.

”Jag blev uppringd och fick frågan om jag ville ha stans roligaste jobb för en arkitekt. Jag trodde det var ett skämt. Men det var det inte” sa hon då.

LÄS ÄVEN Keyzer ser staden mellan husen

Hennes huvuduppdrag har varit att konkretisera hur Stockholm ska växa i enlighet med visionsdokumentet Vision 2030: Stockholm ska bli tätare och stadsdelarna kopplas ihop.

Stockholms stads första arkitekturstrategi Arkitektur Stockholm är till stora delar Karolina Keyzers verk.

Varför slutar du?

– Jag har jobbat i staden sedan 2010. Under åren har jag skapat ett nytt samtalsklimat kring kvalitet och arkitektur, tagit fram en ny arkitekturpolicy för Stockholm och drivit en moderniseringsprocess på stadsbyggnadskontoret. Jag har samtidigt lotsat många projekt till genomförande. Efter snart sex år är det helt enkelt dags att göra något annat, skriver Karolina Keyzer till StockholmDirekt.

LÄS ÄVEN Fler tävlingar ska ge bättre byggen

Hennes engagemang för stadsbyggnad och arkitektur består. Planen härnäst är att bli f-skattare.

– Stadsbyggnadskonst och arkitektur är viktigt när vi bygger mycket mer för många fler, jag fyller 50 i år, startar eget och kommer på olika sätt bidra till att fler goda exempel blir byggda. Närmast samarbetar jag med Arwidssonstiftelsen och har stadens uppdrag att före Arkitektur Stockholm in i nya översiktsplanen, skriver Karolina Keyzer.

Rekryteringen av ny stadsarkitekt startar i februari.