Rudan kan få OS-tävlingar. Foto: Anna Z Ek

Stockholm och Rudan ett steg närmare OS

Internationella Olympiska Kommitténs (IOK:s) styrelse har rekommenderat Sverige med Stockholm som huvudort att bli en av tre kandidater till värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026. Vid OS i Stockholm kan Rudan bli arena för längdskidåkning och skidskytte.

  • Publicerad 12:54, 5 okt 2018

Det var IOK:s ordförande Thomas Bach som på torsdagen kom med beskedet att Stockholm är en av tre kandidater de rekommenderar.

– Vi är givetvis glada och stolta över att IOK:s styrelse ser styrkan i Sveriges koncept för hållbara vinter-OS och Paralympics 2026 och att de rekommenderar IOK-medlemmarna att ge oss förtroende, säger Richard Brisius, vd för OS-bolaget.

Rekommendationen från IOK-styrelsen är positiv, menar Richard Brisius, men det är först på tisdag den 9 oktober som IOK:s medlemmar beslutar slutgiltigt om vilka kandidater som ska bjudas in.

Flottsbrobacken och Tullinge

Längdskidorna och skidskytte kan vid OS i Stockholm komma att läggas i Rudan. Rudan pekas tillsammans med Hamra i Tullinge ut som en möjlig plats för dessa sporter.

 

Hamra i Tullinge är den andra platsen som pekas ut som möjlig för längdskidåkning och skidskytte. Foto: Stefan Källstigen.

– Vi är övertygade om att Sverige och Stockholm kommer att genomföra vinterspel i världsklass, säger Mats Årjes, ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté.

Ett OS i Stockholm skulle tillföra värden och inte kräva skattekronor, enligt Årjes.

Alpina stjärnan Mikaela Shiffrin under en världscuptävling i Hammarbybacken 2017. Foto: Pekka Pääkkö

– Vi kommer inte att behöva göra investeringar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har de tävlingsarenor och även vägar, järnvägar, flygplatser och hotell som behövs, säger han.

Calgary och Milano/Cortina med i racet

Även Margareta Israelsson, ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté, gläds åt kvällens besked från IOK:s styrelse.

– Ett Paralympics i Sverige skulle vara fantastiskt för rekryteringen och återväxten inom parasport. Sverige har länge varit ett föregångsland internationellt när det gäller parasport och ett vinter-OS och Paralympics 2026 skulle betyda oerhört mycket för att göra samhället mer tillgängligt, säger hon.

De två andra orter som rekommenderas av IOK:s arbetsgrupp att bli kandidatstäder till OS och Paralympics 2026 är Calgary i Kanada och Milano/Cortina i Italien. Turkiska Erzurum gick däremot inte vidare från dialogfasen, och japanska Sapporo har dragit tillbaka sin ansökan.

Invigning på Friends Arena om Stockholm utses

I september nästa år tar IOK beslut om var vinter-OS 2026 ska arrangeras. Skulle Stockholm ta hem det, är Friends arena tänkt att användas för invignings- och avslutningsceremonierna.