Folket i Calgary sa nej till OS år 2026. Foto: Mostphotos

Stockholm närmre OS – Calgary röstade nej

Stockholm är ett steg närmre till att arrangera vinter-OS 2026. Detta efter att konkurrenten Calgary röstat nej i en folkomröstning natten till onsdag. Men först måste Stockholms politiker ändra åsikt.

  • Publicerad 07:42, 14 nov 2018

Invånarna i Calgary röstade nej till att arrangera OS 2026, efter en mycket jämn omröstning under tisdagen. 56 procent röstade nej och 43 procent röstade ja, enligt tidningen Calgary Herald.

Nu ökar därmed pressen på Stockholm – som därmed bara en konkurrent kvar, Milano, för att arrangera spelen.

Borgmästaren mycket besviken

Calagarys borgmästare Naheed Nenshi säger till Calgary Herald att han var mycket besviken på resultatet. Det var även Scott Hutcheson, som ansvarar för OS-satsningen i Calgary.

– Vi försökte, vi gjorde vårt bästa, säger Scott Hutcheson till Calgary Herald.

Det är i nuläget oklart om Calgary kommer dra tillbaka sin ansökan, resultatet är inte bindande. Men enligt svenska TT har både ja- och nej-kampanjen i Calgary sagt att resultat i folkomröstningen ska respekteras.

Stockholms politiker säger nej

Stockholms nya politiska styre, den grönblå koalitionen, har i sitt gemensamma politiska program sagt nej till OS i Stockholm år 2026. Men Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har ändå gott vidare med ansökan.

– Väldigt många i Stockholm och Sverige är positiva. Vi har ett starkt stöd från näringslivet, idrottsrörelsen, civilsamhället och politiken. Dessutom upplever vi ett bra stöd från svenska folket, har SOK:s ordförande Mats Årjes tidigare sagt till Mitt i.

En av hörnstenarna i kandidaturen för att få OS och Paralympics 2026 till Stockholm har varit att arrangemanget inte ska kosta skattebetalarna en krona, enligt SOK.