Stockholms storsatsar på att få arrangera stora evenemang och mästerskap. Foto: Pressbild

Stockholm miljonsatsar för att få arrangera stora mästerskap

VM i handboll 2023 och ishockey 2025 är redan klart. Men det är långt ifrån tillräckligt. Målet är att arrangera mästerskap varje år.

  • Publicerad 10:36, 13 okt 2021

Aktuellt med tanke på hur het damfotbollen är just nu

Den grönblå majoriteten i Stadshuset vill göra Stockholm till "Norra Europas ledande evenemangshuvudstad". Ett något luddigt begrepp. Men enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) betyder det mer konkret att det varje år ska arrangeras någon form av stort mästerskap i staden.

Sedan tidigare står det klart att finalen i handbolls VM 2023 ska avgöras på Tele2 Arena och att stora delar av ishockey-VM 2025 hamnar i Stockholm (Sverige kommer att spela sitt gruppspel här och även två kvartsfinaler, semifinaler, bronsmatchen och VM-finalen spelas i Stockholm.

Stockholm arrangerar ishockey-VM 2025

Målsättningen är att även arrangera ett VM eller EM i damfotboll.

– Nu är det hög tid att Stockholm får ett internationellt mästerskap även på damsidan. Det känns inte minst aktuellt med tanke på hur het damfotbollen är just nu, med ett nytt publikrekord i allsvenskan senast i helgen, säger Anna König Jerlmyr.

KLART: Hammarby sätter nytt publikrekord

För att göra det möjligt tillsätter staden ett eget ”vm-kansli”, en organisation som skall verka över tid för flera mästerskap och som har till uppgift att ansöka om stora evenemang.

– Satsningen innefattar ett nära arbete tillsammans med näringslivet under hela ansökningsprocessen och genomförandet. Därmed ökar vi som destination våra möjligheter att vinna fler mästerskap”, säger Caroline Strand, VD för Visit Stockholm, i ett pressmeddelande.

Pengar ut – pengar in

Stockholm stad satsar totalt runt 40 miljoner kronor på mästerskapen i handboll 2023 och ishockey 2025, och ett mästerskap i damfotboll går loss på cirka 70-80 miljoner kronor.

Samtidigt påstås satsningen på två VM ge runt 700 miljoner kronor i beräknade turismekonomiska effekter för 2023-2025.

– Evenemang skapar nya jobb och säkrare villkor för arrangörer. Det ger näringslivet bättre möjligheter att verka i staden, säger Anna König Jerlmyr.

Globen byter namn till Avicii Arena