Stockholm marathon skrotar andra varvet

Årets Stockholm marathon blir det sista på den klassiska tvåvarvsbanan. När loppet 2018 firar 40 år avgörs det på en helt ny envarvsbana.

  • Publicerad 12:46, 15 feb 2017

Läs också: Szalkai: ”Västerbron ska man klara åtminstone en gång”


Mitt i har tidigare avslöjat att Stockholm marathon byter bana 2017. På grund av ombygget av Slussen stryks Söder Mälarstrand. I stället springer löparna via Hornsgatan och Lundagatan till Västerbron. Därmed slipper de att klättra upp på Västerbron via den branta Pålsundsbacken.

Största förändringen

Nu avslöjar arrangörerna att loppet genomgår betydligt större förändringar 2018. Den ”största banförändringen i loppets historia”, skriver Stockholm marathon på sin hemsida.

– Det har hänt mycket med både Stockholms innerstad och ASICS Stockholm Marathon sedan 1979. Nya stadsdelar har vuxit upp och loppet har etablerats som ett av Europas allra största maratonlopp. Att banan har gått så centralt genom city har gjort loppet unikt, och det är något vi velat förstärka med den nya bansträckningen. Samtidigt vill vi kunna visa löparna ännu mer av det som är en av världens vackraste huvudstäder, säger Daniel Almgren, vd för arrangören Marathongruppen i ett uttalande.

Gärdet slopas

Arrangörerna vill ännu inte avslöja exakt hur den nya banan ser ut. Men skriver att ”löparnas favoritavsnitt som Strandvägen, Norr Mälarstrand förbi Stadshuset, Skeppsbron och Västerbron kommer finnas kvar. Bland annat kommer en längre sträcka över Södermalm att läggas till, liksom en ny sträckning på Kungsholmen. Försvinner gör banans minst populära del – turen på Gärdet ut runt Kaknästornet. Sträckningen i sin helhet består, till skillnad mot tidigare inte av två slingor som upprepas, vilket innebär mer variation.”

– Det har varit viktigt för oss att lyssna på löparnas önskemål kring hur vi kan förbättra loppet, och att vi nu lägger till mer innerstadsmiljö på bekostnad av sträckan ut mot Kaknäs ligger i linje med den feedback vi genom åren har fått. Jag är mycket glad över den bana vi nu fått till som bevarar det som gör ASICS Stockholm Marathon unikt och vågar lova en än mer spektakulär löparupplevse för deltagarna 2018, berättar loppets projektledare Ulf Saletti.