Starten vid Stockholm marathon 2018. Foto: Mostphotos

Stockholm marathon kompenserar 200 löpare

Stockholm marathon kommer att kompensera de omkring 200 löpare som sprang fel på Hornsgatan och därmed sprang omkring 6 kilometer för kort. – Vi vill bjuda på en härlig upplevelse och det har det inte varit för de här löparna, säger David Fridell, marknadschef för Stockholm marathon.

  • Publicerad 11:33, 8 jun 2018

Många sprang fel på Söder – fick för bra tid

Stockholm marathon kunde efter målgångarna i lördags konstatera att något inte stämde i resultatlistorna. Omkring 200 löpare tycks ha sökt skuggsidan på Hornsgatan och av misstag genat från 25 till 31 kilometer. Därmed blev deras lopp omkring 36 i stället för 42,2 kilometer.

Arrangören tog inte på sig ansvaret omedelbart utan ville först analysera varför löparna hade sprungit fel.

”Bättre avspärrningar”

Nu meddelar Stockholm marathon att man som arrangör har gjort fel.

På Hornsgatan fanns metallstaket som skulle hindra löparna från att springa fel men inte hela sträckan. Staketen bands ihop med avspärrningsband som gjorde det möjligt för löpare att byta sida av gatan.

– Med facit i hand borde vi definitivt haft bättre avspärrningar på Hornstagatan. Vi hade trafikkoner och sådant också men det var inte tillräckligt, säger David Fridell.

Kan finnas fler felspringare

De omkring 200 löparna som drabbades kommer att kompenseras. Exakt hur vill Stockholm marathon vänta med att berätta.

– Vi har inte hunnit kommunicera det här med löparna än och vill vänta tills vi har gjort det. Vi är fortfarande osäkra på om vi har lyckats hitta alla som har sprungit fel. Ibland kan det vara löpare som har sprungit rätt men som har missat att få en mellantid vid en passering på grund av tekniska problem, säger David Fridell.

De flesta av de felspringande löparna hade sluttider omkring fem timmar.

– Det är framförallt svenskar, men det är klart att det finns utländska löpare också. De flesta kommer att meddelas via mejl, säger David Fridell.

Problematiskt vid seedning

Ett annat huvudbry är hur de felspringande löparnas tider ska bedömas. 

– Vi vet inte hur vi ska hantera deras tider när det gäller seedning om de vill springa nästa år, den typen av frågor har vi inte svar på än.

Reste från Wales – sprang fel

En av löparna som sprang fel hade rest från Wales för att springa Stockholm marathon.

”Glad att arrangörerna erkänner att de gjorde fel och inte löparna. Förhoppningsvis blir vi kompenserade”, skriver han på Twitter.

I nästa vecka hoppas Stockholm marathon kunna berätta mer om hur löparna kompenseras.