Ska koldioxidbudgeten räcka till 2045 måste utsläppen minska med tolv procent årligen. De senaste tio åren har minskningen varit noll vissa år, och uppemot tio procent andra år.

För till 2045 måste vi vara nere på netto noll klimatutsläpp, för att klara att hålla den globala temperaturökningen under två grader, eller helst 1,5 grader, som Parisavtalet slagit fast.

Utsläpp från transporter

Efter 2030 släpper vi alltså ut mer än vad vi har råd med. Transportsektorn står för en stor del av utsläppen.

Det enligt en rapport som Uppsala universitet och Klimatsekretariatet har tagit fram på uppdrag av Länsstyrelsen och Region Stockholm.

Beräkningarna baseras på FN:s klimatpanels globala koldioxidbudget.

Få lever upp till Parisavtalet

I rapporten konstateras att inget land ser ut att klara det de åtagit sig sedan de skrev på Parisavtalet 2015. Och det är förödande: "den förbättrade vetenskapliga förståelsen framställer konsekvenserna av 1,5 graders uppvärmning som värre än tidigare förväntat" skriver de.

Den globala medeltemperaturen har under 2011-2020 ökat med drygt en grad jämfört med förra sekelskiftet. Arktis smältande isar, fler torrperioder, översvämningar och utdöende korallrev är effekten.

Allvarligt läge

Vid en ytterligare 1,5 grader varmare planet kan stora områden bli obeboeliga för människor.

– Koldioxidbudgeten visar att läget är oerhört allvarligt och att det behövs stora insatser från alla om Stockholms län ska lyckas göra sin beskärda del i klimatomställningen, säger Mathias Wahlsten samhällsbyggnadsdirektör vid länsstyrelsen i ett pressmeddelande.