Den tionde Valve Dota2-festen hotas. Regeringen ser inte tävlingen i den här e-sporten som elitidrott och har därför inte kunnat ge specialtillstånd till dem som tävlar att resa till Sverige, enligt tidningen M3 IDG

Dota2 är actionorienterat strategidatorspel med fantasytema som spelas av miljontals personer varje dag online. Mästerskapet skulle hållits i Globen i fjol men fick ställa in på grund av pandemin.

Fortsätter med kvalet

Mästerskapet Dota2, The International, är planerat till hösten i Stockholm och arrangörerna är fortfarande övertygade om att man ska hitta en lösning. Kvalrundorna till den stora finalen drar igång som planerat 23 juni.

"Omsätter mer än pappersmassa och järnmalm"

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) är besviken på situationen som uppstått.

– Det här är extremt pinsamt för Sverige. Vi har ett gott renommé internationellt för vår datorspelsutveckling men nu underminerar vi hela e-sportens betydelse och den viktigaste tävlingen internationellt tvingas flytta från Sverige för vi inte kan tillhandahålla visum. Det är ett underbetyg till Sverige och till regeringens förmåga att kunna hantera den här viktiga branschen som omsätter mer än pappersmassa och järnmalm, säger hon till Expressen.

Läs mer här