Samkönade trafikljus ska sättas upp under Pridefestivalen. Foto: Stockholms stad

Stockholm kan få samkönade trafikljus året om

Nu är det klart att Stockholm för tredje året i rad kommer att sätta upp samkönade trafikljus vid övergångsställen under Pridefestivalen. Den här gången kan de få sitta uppe permanent.

  • Publicerad 20:20, 26 jun 2019

2017 beslutade Stockholm att pimpa övergångsställen med Prideinspirerade trafikljus kring festivalområdet på Östermalms IP. Det handlade om att flera linser i lyktorna skyltades om med samkönade symboler, jämnt fördelat med tjej-tjej och kille-kille, som ett sätt för staden att visa på betydelsen av hbtq-frågor och Priderörelsen.

Staden sätter upp samkönade trafikljus igen

Beslutet uppmärksammades stort och förra året gjordes trafikljusen om på nytt, då några färre beroende på vägarbetet längs Lidingövägen.

Nu är det klart att de kommer tillbaka för tredje året i rad på tre-fyra platser kring festivalområdet på Östermalm.

– I och med att det pågår arbeten i området är det lite osäkert precis vilka anläggningar som står klara till Pride och därmed kan maskas, säger Ola Eriksson, kommunikatör på trafikkontoret.

Pridefestivalen pågår mellan 29 juli till 3 augusti och trafikljusen kommer skyltas om från den 26 juli till den 5 juli enligt trafikkontoret. Tidigare år har omskyltningen kostat 30 000-38 000 kronor.

Trafikborgarrådet vill se fler samkönade trafikljus

Men det är inte säkert att de kommer plockas ner. Förra året öppnade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) för permanenta samkönade trafikljus i Stockholm. Nu ska han föreslå att det blir verklighet redan i år, att linserna inte ska plockas ner utan bli permanenta.

– Ja, om det inte finns mycket starka skäl för att plocka ner dem borde de kunna sitta kvar. Jag ska prata med trafikkontoret om det, de har bara haft i uppdrag att ha det under Pride och det här är något vi inte riktigt har hunnit med efter valet, säger han.

Framöver kan det bli ännu mer av den varan runt om i staden, hoppas Helldén som tycker att det borde kunna finnas på fler platser.

– Som ett första steg ska jag höra om inte de här som sätts upp nu kan sitta kvar. Sedan får vi gå vidare och ta en diskussion inom majoriteten om vi kan gå vidare och ha det på fler platser. Det vore roligt att göra tycker jag, säger han.

– När vi sätter upp övergångsskyltar sätter vi numera upp lika många "Herr Gårman" som "Fru Gårman" och det fungerar bra. Det här skulle vara att gå ett steg till och visa upp den hbtq-värld och mångfald som finns i Stockholm och visa att vi är en modern inkluderande stad.

De aktuella platserna är:

Valhallavägen/Drottning Kristinas väg ,4 lyktor,

Lidingövägen/Fiskartorpsvägen, 16 lyktor (om arbetet på platsen hinner bli klart, annars färre.)

Lidingövägen, 4 lyktor (om arbetet hinner bli klart, annars färre)

Valhallavägen/Lidingövägen, (10 lyktor)

Källa: Trafikkontoret

Visa merVisa mindre